Vrijzinnigen in PKN komen met eigen God-nota

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het duurde een jaar, maar nu zijn de vrijzinnigen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) er ook uit wat er over God gezegd kan worden. De Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP), die de linkerflank in de PKN vertegenwoordigt, is met een eigen aanvulling gekomen op de kerkelijke nota 'Spreken over God'. Deze nota is al een jaar van kracht in de kerk, maar het vrijzinnige geluid ontbreekt erin, zegt voorzitter Erik Jan Tillema.

"Uit de nota van de PKN spreekt een traditioneel godsbeeld waarin de linkerflank van de kerk zich niet kan vinden. Er wordt gesproken over een levende God met wie je een relatie kunt hebben. Vrijzinnigen zien dat anders. Bij ons is God weleens afwezig, is God een gevoel of 'iets' in onszelf. Bij vrijzinnigen is een grote diversiteit van opvattingen. Het is belangrijk dat we daarvan op de hoogte zijn. Onze nota probeert daar op te wijzen."

Volgens Tillema, die sinds mei voorzitter is van de VVP, ontbrak het de vereniging totdat hij aan de slag ging aan elk initiatief om een tegennota te schrijven. "Toen ik afgelopen voorjaar aantrad, was dit dan ook het eerste waarmee ik aan de slag ben gegaan." De VVP-nota is geen kritiek, zo benadrukt Tillema, maar een 'aanvulling'. "De Protestantse Kerk is een pluriforme kerk. Deze nota wil die pluriformiteit onderstrepen."

De vraag wat er over God gezegd mag worden in de Protestantse Kerk staat hoog op de agenda sinds PKN-dominee Klaas Hendrikse een boek schreef waarin hij beweert atheïst te zijn en dat God niet bestaat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden