Vrijzinnige NPB stapt uit Raad van Kerken

Ook al was ze veertig jaar van de partij, de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB mag geen volwaardig lid worden van de Raad van Kerken in Nederland.

„Dit is een schok”, zegt ds. Wies Houweling, algemeen secretaris van de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB. En, zegt ze even later: „Als kerken moet je niet elkaar de maat nemen.”

Houweling reageert op een besluit dat de Raad van Kerken in Nederland deze week nam: de NPB mag geen volwaardig lid worden van de raad. „Terwijl wij al vanaf de oprichting in 1968 bij de Raad van Kerken betrokken zijn.”

Die betrokkenheid betekende formeel dat de NPB (Nederlandse Protestanten Bond, opgericht in 1870) eerst ’gastlid’ en vanaf 2000 ’aspirant-lid’ van de Raad van Kerken was. Volgens Houweling heeft de raad in 2003 de NPB gevraagd om een volwaardig lidmaatschap te overwegen. Na het raadplegen van de plaatselijke afdelingen diende de NPB in 2005 een aanvraag tot lidmaatschap in.

Sindsdien, zegt Houweling, zijn er verschuivingen geweest binnen de Raad van Kerken. Zo zijn er vorig jaar nieuwe statuten vastgesteld, waarin is opgenomen dat nieuwe leden van de raad moeten erkennen dat zij ’de Heer Jezus Christus als God en Heiland belijden overeenkomstig de Schriften’.

Dat is voor de vrijzinnigen een probleem, zegt Houweling, omdat de NPB principieel geen geloofsbelijdenis onderschrijft. „Dat is bij ons een individuele zaak. Ieder mag zijn eigen geloof verwoorden.”

Een ander bezwaar tegen lidmaatschap van de NPB, stelt de Raad van Kerken in een verklaring, is de rechtspersoon van de geloofsgemeenschap: de vrijzinnigen zijn een vereniging en geen kerk.

Houweling heeft het vermoeden dat het gelegenheidsargumenten zijn. „In de Raad van Kerken is een orthodox soort kerkbegrip gaan overheersen. Vrijzinnigen vindt men vreemd.”

Verder wijst Houweling op de remonstranten en de quakers – die genootschappen kennen ook geen vaststaande belijdenis, maar zijn wel lid van de Raad van Kerken.

„Kerken zonder vaste belijdenis kunnen best lid van de Raad van Kerken worden”, zegt de remonstrantse hoogleraar Marius van Leeuwen. „Zij kunnen in een gesprek met de raad duidelijk maken dat zij zelf het geloof niet vastleggen, maar zich wel kunnen herkennen in hoe de raad het heeft verwoord.”

De remonstranten, zegt Van Leeuwen, kost het onderschrijven van de statuten van de Raad van Kerken niet veel moeite. „Wij zijn een voluit christelijke kerk, en hebben niet zoals de NPB een algemeen-religieus karakter.” Bovendien, zegt Van Leeuwen – zelf vicevoorzitter van de Raad van Kerken – is de NPB aangeboden om ’geassocieerd lid’ te worden. „We voorzagen dat zij moeite zouden hebben met de voorwaarden voor volledig lidmaatschap.”

Wies Houweling heeft geen behoefte aan een ’associatie’, zegt ze. „Het is geen volwaardig alternatief.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden