Vrijzinnige moslima's gezocht

Er zijn genoeg jonge moslima’s die de islam in beweging willen krijgen. Tofik Dibi wil hen opzoeken en in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met hen organiseren.

Op initiatief van Kamerlid Tofik Dibi wil GroenLinks politici in contact brengen met de vrijzinnige voorhoede van islamitische vrouwen. In een rondetafelgesprek zullen moslimfeministes van gedachten wisselen met Tweede Kamerleden. Het thema? De positie van islamitische vrouwen. Die moet worden verbeterd.

Waarom hebben moslimvrouwen u precies nodig?

„Nou, ik zie mezelf niet als hun redder in nood. Het is heus niet zo dat ze zonder mij in een kelder opgesloten blijven zitten, door een bebaarde man die ze onderdrukt.

Maar om me heen – ik woon in een achterstandswijk – zie ik wel heel veel vrouwen wier bewegingsvrijheid beperkt is. Ze begeven zich alleen tussen het balkon, de Lidl en de school van de kinderen. En ze leven onder sociale dwang. Als politicus moet je daar iets over durven zeggen. Ik wil dat niet meer aan de PVV overlaten. Hero Brinkman had laatst het lef om te zeggen dat hij opkwam voor vrouwen die onderdrukt worden. Dat soort onzin moet weersproken worden. Als er één partij is die zorgt dat moslimvrouwen binnen blijven zitten, is het de PVV wel.”

U stuurt moslimvrouwen naar buiten?

„Wij willen niet bepalen hoe gelovigen hun leven leiden. Wel willen we een discussie onder Nederlandse moslims aanwakkeren, want daar is een groot gebrek aan. Er wordt alleen door twee uitersten over de islam gedebatteerd: de PVV-achtigen en fundamentalistische moslims.

„Ik ben in contact gekomen met een aantal vrouwen die de islam in beweging willen krijgen. Die zeggen: ik blijf moslima, maar op mijn eigen manier. Denk aan Irshad Manji, een lesbische feministe uit Canada. Of de Egyptische Mona Eltahawy. Ja, schrijfster Naema Tahir zou ik ook uit kunnen nodigen. Iemand zei al wel: nodig alsjeblieft niet de ’Meiden van Halal’ uit.”

Hoezo niet? De Meiden van Halal zijn te streng in de leer?

„Ik heb niets tegen ze hoor, ik heb zelfs met ze op school gezeten. Hè, ik heb meteen spijt dat ik dit heb gezegd. Maar weet je, streng in de leer mag ook van mij. Alleen moet er ook ruimte zijn om je geloof te kunnen verlaten. Het zou leuk zijn als er een discussie komt tussen orthodoxen en vrijzinnigen. Onder de oppervlakte zijn er stromingen die totaal niet zichtbaar zijn. Jonge, zoekende moslims.”

Waaraan wijt u de problematische positie van vrouwen in de islam?

„Uiteindelijk aan strikte interpretaties van de leer. Mensen hebben dan van horen zeggen dat het zus en zo moet in de islam. Maar de vrouwen die ik eerder noemde, kennen de islamitische geschriften heel goed. Die zeggen: wist je wel dat de profeet met een oudere zakenvrouw trouwde? Dat mannen en vrouwen ooit gezamenlijk baden? En dat er vrouwelijke imams zijn geweest? Die traditionele rollenpatronen komen niet alleen maar door religie, het zit net zo goed in de machocultuur en de straatcultuur.”

Wat kan zo’n rondetafelgesprek precies teweegbrengen?

„Ik ga er natuurlijk niet over, want ik vind het de scheiding van kerk en staat overschrijden, maar als Nederland nu eens een vrouwelijke imam zou krijgen? Dat zou een enorme stunt zijn. In eerste instantie moet het gesprek over beleid gaan: hoe kunnen we vrouwenrechten verbeteren? Dit kabinet bezuinigt bijvoorbeeld op de inburgering, waardoor vrouwen niet eens meer die klassen inkomen.

„Ik maak een lijstje van zo’n tien vrouwen die deskundig zijn op dat gebied, die de islamitische wereld goed kennen. Zij kunnen Kamerleden in het rondetafelgesprek op ideeën brengen. Meestal volgt er een debat over in de Tweede Kamer, komt het thema daardoor in het nieuws en volgen er opiniestukken in de kranten. Zo wakker je het debat aan. De meerderheid die ik nodig heb om het rondetafelgesprek te organiseren, ga ik vrijwel zeker krijgen. En via Twitter krijg ik bijna alleen maar positieve reacties.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden