Vrijzinnig Izmir voelt zich gestraft

door Erdal Balci

Izmir, de derde stad van Turkije, merkt weinig van de economische groei in het land. Komt dat omdat de bewoners op de verkeerde partijen stemmen?

De verzengende hitte maakt dat het dunne, slechte asfalt op sommige plekken aan het smelten is. Taxichauffeur Mevlut, een man van in de dertig, veegt met een doek het zweet van zijn voorhoofd en zegt: „Izmir is toch de parel van Turkije? Maar kijk hoe achter we zijn vergeleken met Istanbul en Ankara. Ik ben vorig jaar in Istanbul geweest: een wereld van verschil. We worden achtergehouden omdat we nooit op rechts stemmen. Zo is dat.”

Izmir stemt inderdaad nooit ’juist’. De Turkse politiek werd sinds de invoering van de vrije verkiezingen in de jaren vijftig tot de jaren negentig door rechtse partijen gedomineerd. Toen grepen islamitische partijen de macht. Maar Izmir heeft in al die decennia nooit meegedaan aan de politieke trend. In de stad aan de Egeïsche Zee wonnen sociaal-democraten.

De vraag is of Izmir, zoals de man in de straat denkt, inderdaad gestraft wordt voor dat stemgedrag. Izmir maakt in ieder geval geen economische boom door. Het overgrote deel van de woningen is verpauperd, de wegen naar andere steden zijn slecht, de haven blijft klein, de metrolijn is erg kort en bovendien blijft de groei van de handel achter bij die van andere grote steden.

Hitay Baran staat aan het hoofd van het onderzoekscentrum van de Kamer van Koophandel van Izmir. „De hele stad betaalt ongeveer 1,5 miljard euro belasting per jaar. Wat we als investering van de overheid terugkrijgen is nooit meer dan 10 procent van dat bedrag. Dan ga ik ook denken dat Izmir gestraft wordt door de politiek. Istanbul, Ankara en zelfs Bursa slepen megaprojecten binnen. Wij moeten altijd met lede ogen toekijken.”

De mensen van Izmir zijn vrijer dan elders in Turkije. De meisjes in de straten kunnen zonder problemen in minirokken wandelen, er wordt westerse muziek gedraaid in muziekwinkels. Het imago van de stad wordt door een deel van Turkje als ’vooruitstrevend’ aangeduid, een ander deel van het land noemt Izmir ’de stad van de heidenen’.

Een recente toespraak van de islamistische premier Erdogan heeft dan ook veel stof doen opwaaien. Hij zei: „We zijn ons ervan bewust dat Izmir niet genoeg ontwikkeling doormaakt. Het heeft wellicht te maken met haar imago. Maar ik merk dat dat imago gaat veranderen. Bij de volgende verkiezingen zal dat bewezen worden.”

De islamisten willen het laatste grote fort veroveren. Hulya Akgun, een 26-jarig meisje dat in de verzekeringsbranche zit, zegt: „Het gaat niet zo goed met mijn zaken. In Istanbul zou ik meer polissen verkopen; daar is veel meer geld. Maar ik kies toch voor Izmir. Ik kies voor de vrijheid van deze stad.” Ze heeft mooie haren die ze constant naar achteren gooit. Of ze erover nadenkt om bij de volgende verkiezingen op de islamisten te stemmen? „Nee”, zegt ze gedecideerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden