Vrijwilligster nu bang om in een gat te vallen

Ze lijkt alles in één doorlopende beweging te doen. L. van Boheemen beantwoordt in de Agneskerk de eeuwig rinkelende telefoon, regelt koffie, wijst hongerige bezoekers de broodjeszaken in de buurt, sorteert met één oogopslag mensen bij de ingang, wie wel en niet door mag lopen, haalt in het voorbijgaan een hongerstaker aan en bemoedert 'ons lieve enfant terrible', de wat chaotische pastor. “Hij heeft zijn nieuw pak aan vandaag, mooi hè. Met zijn charme breit hij de chaos om hem heen altijd weer recht. En dat weet 'ie heel goed”, lacht ze vrolijk.

De zeventigjarige Van Boheemen die, in tegenstelling tot de andere vrijwillligers, een wat deftige uitstraling heeft, is één van de vijftien parochianen die de afgelopen zeventien dagen dag en nacht in touw waren voor de hongerstakers èn de kerk. Als weduwe besloot ze enkele jaren geleden om twee ochtenden per week secretaresse-werk te doen voor de kerk.

Zij is geboren en getogen in de buurt. Na een periode in Australië met haar echtgenoot is zij weer teruggekeerd in 'haar' Agneskerk die zo'n duizend parochianen telt en volgens haar 'bloeit'. De afgelopen tijd zaten er steeds zo'n driehonderd mensen op zondag in de mis. Van Boheemen: “Daar waren ook nieuwe mensen bij. De pastoor kan goed met kinderen omgaan, hij haalt ze er echt bij. En er zijn hier ook veel Surinamers en Ghanezen.”

De afgelopen dagen zijn voor de hele kerk heel emotioneel geweest. “Tussen de stakers onderling ontstond een sterke band. Maar ik voel dat ook zo. Eerst leken ze allemaal op elkaar, maar nu ken ik ze beter. Ik voorzie nog wel een emotionele ontlading de komende dagen, bij de hongerstakers. Ik ben bang dat ik ook even in een gat val. Het was toch heel intensief.”

Net als vele mede-parochianen staat Van Boheemen niet achter het actiemiddel van een hongerstaking. “Maar ik begreep wel hun wanhoop. Daarom ben ik hier.” Ondanks het feit dat het parochiebestuur probeerde het kerkenwerk normaal door te laten gaan, hebben sommige parochianen felle kritiek op het kerkasiel. Sommige bleven de laatste weken helemaal weg. Van Boheemen: “Maar dat heb je overal.”

“Koster Broeders is maar al te blij dat het is afgelopen in de kerk. Nu kan alles net op tijd schoon worden gemaakt en in gereedheid worden gebracht voor de kerst en dat vinden volgens Broeders veel parochianen belangrijk. En wat denk je van de extra kosten om de kerk de hele dag te verwarmen en al het extra water?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden