'Vrijwilligerswerk maakt asielzoeker minder apathisch'

'Hard repressief beleid wordt weer wat humaner'

Bij de Nederlandse overheid is een omslag in het denken rondom asielzoekers te zien. Het beleid wordt humaner. Het idee dat directeur Jan-Kees Goet van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gisteren opperde om asielzoekers vrijwilligerswerk te laten doen, hoort bij die nieuwe twist in het asielzoekersbeleid.

Voorzitter Adriana van Dooijeweert van de Advies Commissie Vreemdelingen Zaken (ACVZ) bevestigt dat er een 'nieuwe beweging is te zien in de bejegening van vreemdelingen'. Die trend gaat volgens haar van het 'harde, repressive beleid' waarbij alles vooral was gericht op de terugkeer van asielzoekers naar een 'humaner beleid' waarbij meer rekening wordt gehouden met de omstandigheden van vreemdelingen. "Vrijwilligerswerk geeft de asielzoeker iets om handen, helpt hem of haar zich verder ontwikkelen en zorgt ervoor dat ze een actieve bijdrage leveren aan de samenleving", zegt Van Dooijeweert, die dat eerder dit jaar ook schreef in het ACVZ-rapport 'Verloren tijd. Advies over dagbesteding in de opvang voor vreemdelingen'. "Nu zijn veel asielzoekers in de opvangcentra apatisch en kijken ze leeg uit hun ogen. Met een goede dagbesteding worden de mensen gezonder, zodat ze ook beter en helder kunnen nadenken over hun toekomst in Nederland of in hun land van herkomst."

Een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland zegt ook dat de stimulans om asielzoekers te helpen aan vrijwilligerswerk een nieuwe manier van denken signaleert. "We hebben al lang aangegeven aan het COA om dit door te voeren. Het beleid was tot nu toe hoofdzakelijk gericht op terugkeer, daardoor konden vluchtelingen vaak niets doen", zegt Vluchtelingenwerk.

De belangenorganisatie voor vluchtelingen vindt dit een belangrijke stap: "Bij het begeleiden van asielzoekers is het voor ons ook belangrijk dat ze gezond en actief zijn. Door ze te helpen aan de slag te kunnen in afwachting van hun aanvraag wordt dat doel bereikt."

Het ministerie van veiligheid en justitie laat via een woordvoerster weten op de hoogte te zijn van de plannen van het COA. "Nee, de woorden van Goet komen niet uit de lucht vallen." Ze stroken met het beleid van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie). Hij schreef in september aan de Tweede Kamer de mogelijkheden te onderzoeken om asielzoekers in asielzoekerscentra, maar ook in gezinslocaties en vrijheidsbeperkende locaties, meer te activeren. "Ik heb met het COA afgesproken dat er meer ingezet gaat worden met de reeds beschikbare voorzieningen, zonder dat dit tot extra investeringen leidt", staat in de brief. Teeven onderkent dat meer activiteiten en mogelijkheden voor bewoners tot zelfredzaamheid kan leiden tot een besparing van kosten, waarmee de ruimte vrij komt om te investeren in bijvoorbeeld inzet van bewoners in groenvoorziening en onderhoud.

Teeven wil een pilot opzetten waarbij mogelijkheden om kortlopende en praktische cursussen en activiteiten aan te bieden die aansluiten bij de behoeften van vreemdelingen en waar ze in hun herkomstland ook iets aan kunnen hebben. Teeven wil deze activiteiten faciliteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden