Vrijwilligerswerk helpt oudere aan nieuwe baan

Onderzoek: 55-plusser ziet onbetaalde klus vaak als beste weg naar de arbeidsmarkt

Vraag oudere werklozen zelf hoe zij weer een baan kunnen vinden, dan komen ze spontaan met dezelfde oplossing: maak het ons makkelijker om vrijwilligerswerk te doen.

"Dit is de dikke rode draad die uit ons onderzoek komt", zegt Ouderenombudsman Jan Romme, die zelf verrast is door de uitkomsten van een enquête onder duizend 55-plussers zonder baan. Zij konden diverse standaard-oplossingen aankruisen als middel om weer meer kansen te scheppen op de arbeidsmarkt. Deeltijd-vut, demotie, bijscholing, minder salaris. Maar spontaan kwam een aanzienlijke groep met het vrijwilligerswerk.

"Vanuit vrijwilligerswerk komen ouderen veel makkelijker aan een baan dan als ze thuis blijven zitten", zegt Romme. Hij somt de voordelen op: mensen blijven actief, ze blijven deel uitmaken van de samenleving, ze leren nieuwe mensen kennen, en komen in aanraking met voor hen onbekende delen van de samenleving. Die ervaring maakt oudere werklozen die vrijwilligerswerk doen, geschikter voor de arbeidsmarkt, zo meent Romme en zo menen de ouderen zelf.

Uitkeringsinstantie UWV ziet ook de waarde van vrijwilligerswerk. Het kan, schrijft ze op de website, een manier zijn om werkervaring op te doen en sociale contacten te onderhouden. Maar het UWV waarschuwt ook dat het onbetaalde werk de reïntegratie niet in de weg mag staan. Het is dus aan regels gebonden, bij voorbeeld over de maximale hoogte van de onkostenvergoeding, over de combinatie met de sollicitatieplicht en over de gevolgen voor de uitkering.

"De overheid neemt een heel onvriendelijke houding aan ten op zichte van vrijwilligerswerk", concludeert de Ouderenombudsman. Zijn Ouderenfonds presenteert daarom een voorstel aan minister Asscher (sociale zaken), waarin vrijwilligerswerk een erkende route wordt naar betaald werk. Lucas Meijs, hoogleraar vrijwilligerswerk en civil society, heeft daarvoor een model ontwikkeld vergelijkbaar met de maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs - waar dit kabinet trouwens een einde aan maakt.

In het programma 'vrijwilligerswerk voor betaald werk' kunnen oudere werklozen in drie maanden een aantal functies in het vrijwilligerswerk doen. Als voorbeeld noemt Meijs meehelpen bij dagbesteding in verzorgingshuizen, in de kantine van de sportvereniging, rijden op de wijkbus. Als dat voor maximaal 16 uur per week is, blijft er in de ogen van Meijs voldoende tijd over voor het zoeken van een baan. Verplicht moet het programma niet worden, want als iedereen het moet doen, kan niemand zich meer onderscheiden.

Momenteel komt slechts een handjevol van de oudere werklozen weer aan een baan. Romme en Meijs zijn ervan overtuigd dat dat aantal groter kan worden als vrijwilligerswerk wordt vergemakkelijkt, en beter georganiseerd.

Het Ouderenfonds werkt zelf ook met vrijwilligers. Een aantal heeft nu een betaalde baan gekregen, ook 55-plussers. Het fonds moet nu weer op zoek naar nieuwe mensen, maar dat neemt Romme voor lief: "Het is lastig voor ons, maar mooi voor hen. En vrijwilligerswerk is nu eenmaal vrijblijvender dan een vaste baan. Daarom krijg je er ook geen geld voor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden