Vrijwilligers in actie tegen sluiting zorghotels

Alleen in Nederland verzorgt het Rode Kruis aangepaste vakanties voor ouderen en gehandicapten

QUIRIJN VISSCHER | RHEDEN

Honderden vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis voeren actie tegen de voorgenomen sluiting van alle zorghotels. Het gaat om drie accommodaties in Gelderland. Ook elders binnen het Rode Kruis klinkt kritiek op deze bezuiniging die het Rode Kruis van veel financiële zorgen zal verlossen. Zaterdag besluit de Algemene Ledenraad erover.

In Rheden (twee hotels) en Wezep kunnen de vakantiegangers, vrijwilligers en werknemers de sluiting amper bevatten. Ze vormen een Rode Kruisfamilie die vaak al jarenlang samen optrekt. Ook de lokale actievoerder Willem Kruithof hoort daarbij. Al bijna dertig jaar is hij hotelvrijwilliger in Rheden. Nu houdt hij een petitieactie. "Zo'n unieke voorziening als deze krijg je nooit meer terug", meent hij.

Vakantieschip J. Henry Dunant III blijft doorvaren. De zorghotels zijn onbekender, denkt Kruithof. Locatiemanager Ingrid Jansen vertelt dat De Valkenberg vrijwel continu vol zit. "In elk Rode Kruisdistrict zorgt een vakantiecoördinator voor gasten", legt ze het fijnmazige boekingssysteem uit. Deze week zijn dat meervoudig gehandicapten uit alle windstreken. Voor de entree staan rolstoelbusjes uit Delfzijl.

Nederland is het enige land ter wereld waar het Rode Kruis voor ouderen en gehandicapten vakanties verzorgt in eigen aangepaste accommodaties. Dat is zo gegroeid vanuit de welfair. Landgoed De Valkenberg werd in 1964 door een adellijke familie geschonken aan het Rode Kruis als vakantieverblijf voor lichamelijk gehandicapten. Vakantiegangers zien vanuit de hooggelegen vakantievilla in de verte Duitsland liggen.

Daarheen, naar Duitsland, leidde Wim Valkenburg uit Wageningen jarenlang vakantiereizen namens het Rode Kruis. Sinds hij in 1966 vrijwilliger werd, beheerst de hulporganisatie een deel van zijn leven. Hij ontmoette er zijn vrouw. Sinds 1972 is hij ook vakantievrijwilliger in Rheden. Hoe kalm en weloverwogen Valkenburg ook spreekt, zijn boosheid is te bespeuren. "Men wil gewoon van de hotels af."

De zorghotels draaien op 1100 vrijwilligers die jaarlijks enkele weken meehelpen en op 48 werknemers. Zij verwelkomen jaarlijks bijna vierduizend vakantiegangers die anders thuis zouden blijven. "De regering pakt deze doelgroep al", meent Valkenburg. "Onze hotels mogen wat kosten. Als ze sluiten, scheelt dat donateurs." Gasten betalen ook en steeds meer. Dit jaar is de maximumbijdrage 500 euro per week; volgend jaar 563 euro.

In de aanloop naar zaterdag gaan onder vrijwilligers petitielijsten rond. Zij voelen zich in de kou staan. Kruithof en Valkenburg zijn sceptisch over de aangekondigde uitbesteding van de aangepaste vakanties. Rode Kruishotels zijn beter, menen ze. "Daaraan blijft behoefte", zegt Valkenburg. "Er komen gasten met steeds zwaardere handicaps of ziektes, zoals Parkinson, Huntington."

Aan steun ontbreekt het de actievoerders niet. Zoals van de gemeenten Rheden en Oldebroek (Wezep) en de provincie Gelderland. Valkenburg, ledenraadslid, gaat ervan uit dat zaterdag een motie wordt ingediend om een beslissing uit te stellen, om eerst alternatieven te bekijken. Kruithof brengt ter ondersteuning handtekeningen mee: nu ruim achttienduizend.

Nederlandse Rode Kruis moet bezuinigen

Het Nederlandse Rode Kruis krijgt door de economische malaise minder geld binnen en moet bezuinigen. Om de begroting sluitend te krijgen is vorig jaar bezuinigd op het ondersteunende personeel in Den Haag.

Nu zijn de aangepaste vakanties in Nederland aan de beurt. Algemeen directeur Cees Breederveld noemt voortzetting van de exploitatie van eigen vakantiehotels op termijn financieel onverantwoord. Het uitbesteden ervan scheelt jaarlijks 1,7 miljoen euro.

De hotels moeten dichtgaan in 2013 (Rheden) en 2014 (Wezep). Verder moet het vakantieschip J. Henry Dunant III meer geld gaan opleveren. Het Rode Kruis wil 'uitdrukkelijk niet stoppen' met bijzondere vakanties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden