Vrijwilligers helpen de wetenschap

Zes natuurorganisaties met een grote vrijwilligersachterban werken vanaf vandaag samen met wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. In het zogenoemde Natuurplaza worden veldwerk en onderzoek direct gecombineerd.

Bij de zes natuurclubs, waaronder de zoogdiervereniging, Sovon en Floron, zijn in totaal zijn zo’n 17.000 vrijwilligers actief. Ze zijn van onschatbare waarde: doordat zij regelmatig allerlei plant- en diersoorten tellen, zijn ontwikkelingen in diverse populaties systematisch te volgen. Zo is door die vrijwilligers bekend dat het aantal huismussen sinds de jaren tachtig is gehalveerd, dat het aantal egels hard achteruit gaat en dat met moeite nog kamsalamanders in Nederland te zien zijn.

Wetenschappers kunnen met de informatie uit het veld op zoek naar de oorzaken van deze veranderingen en adviseren over mogelijke aanpak. Zo analyseerde SOVON-onderzoeker Chris van Turnhout gegevens van 170 Nederlandse broedvogelsoorten in een model dat laat zien welke eigenschappen doorslaggevend zijn voor hun succes of juist ondergang. Het model is nuttig bij het voorspellen van problemen, het stellen van prioriteiten bij onderzoek en het bedenken van beschermingsmaatregelen, of juist de aanpak van plagen.

Behalve aan de Zoogdiervereniging, Sovon en Floron, biedt Natuurplaza ook onderdak aan Ravon (voor reptielen en vissen), de stichting VeldOnderzoek Flora en Fauna VOFF en de stichting Bargerveen, dat onderzoek doet naar ecosystemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden