Vrijwilligers gaan nog graag naar Israël

'Door de oorlog voelen ze zich juist nuttig'

Nederlanders die in Israël vrijwilligerswerk willen doen, laten zich niet afschrikken door het conflict in Gaza. Integendeel. Ze zijn extra gemotiveerd, zegt Sara van Oordt van Christenen voor Israël. "Ze hebben het gevoel dat ze juist nu tot hulp kunnen zijn voor de bevolking."

'Welgeteld één' persoon annuleerde zijn verblijf vanwege de spanningen van de afgelopen weken, zegt Van Oordt. Christenen voor Israël organiseert vrijwilligersreizen, maar legt ook contacten voor Nederlanders die bij Israëlische humanitaire projecten aan de slag willen.

Ook bij de van oorsprong Joods-Zionistische stichting Sar-el Nederland merken ze dat er eerder meer, dan minder belangstelling is. "Mensen bellen vaker voor inlichtingen", zegt een medewerker. Op stel en sprong vertrekken, kan niet. Wie via Sar-el aan de slag wil, kan pas in november terecht. Tot die tijd zitten ze vol. Maandag vertrekt een nieuwe groep van ongeveer vijftien mensen met de organisatie naar Israël. Afgelopen vrijdag kwam een groepje terug.

Jaarlijks vertrekken vanuit Nederland naar schatting enkele honderden vrijwilligers voor een paar weken tot enkele maanden naar Israël. Ze helpen bijvoorbeeld in een gaarkeuken, bij een zomerkamp of doen klusjes op een legerbasis. "Denk aan aardappels schillen, schoonmaken en koffie zetten", zegt een medewerker van Sar-el. In de zomermaanden zijn de reizen vooral populair onder jongeren, in de wintermaanden vooral onder veertigplussers.

Het aantal Nederlandse jongeren dat zich meldt om mee te vechten in het Israëlische leger is volgens deskundigen en betrokkenen veel minder groot. Nederlandse jongeren met een Israëlisch paspoort worden op hun zeventiende opgeroepen voor de dienstplicht - drie jaar voor mannen, twee jaar voor vrouwen - maar mogen weigeren. Naar schatting kiezen jaarlijks slechts vijf tot tien jongeren die te vervullen. Ongeveer de helft van hen blijft daarna in Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden