Vrijwilligers gaan de natuur rond Sint Eustatius in kaart brengen

Een goldentail moray bij Sint Eustatius. Beeld Marion Haarsma
Een goldentail moray bij Sint Eustatius.Beeld Marion Haarsma

Vrijwilligers gaan de komende tijd de onderwaternatuur inventariseren rond het Caribische eiland Sint Eustatius.

Joop Bouma

Het project volgt op de Sint Eustatius Mariene Expeditie in 2015. Toen is door een internationaal gezelschap van wetenschappers van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden en door vrijwilligers van stichting Anemoon een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de rijke onderwaternatuur rond het eiland.

Er zijn in 2015 in drie weken meer dan 1150 verschillende soorten planten en dieren waargenomen. Sinds 1996 is de natuur rond het eiland beschermd en valt het gebied onder de Sint Eustatius National Parks.

Tekst loopt door onder afbeelding

Een stoplicht papegaaivis. Beeld Marion Haarsma
Een stoplicht papegaaivis.Beeld Marion Haarsma

Bedreigd

De druk op de marine natuur van het eiland is echter vrij groot. Het koraalrif en zeegrasvelden worden behoorlijk bedreigd, onder meer door vervuiling. Sint Eustatius heeft geen rioolwaterzuivering. Bovendien spoelt bij heftige regenval geregeld afval vanaf het eiland in zee. Vuilnis wordt in Sint Eustatius in de openlucht gestort, een splinternieuwe afvalrecyclings-installatie is al jaren ongebruikt. Daarnaast worden de riffen beschadigd door ankers van boten en door vissersnetten. Er is nog maar weinig aangroei van koraal.

De Nederlandse stichting Anemoon ondersteunt ruim 20 jaar vrijwilligers bij het monitoren, onderzoeken en inventariseren van de fauna en flora in het Nederlandse mariene milieu. Op Sint Eustatius wil Anemoon samen met toeristen en de lokale bevolking helpen bij het tellen van bedreigde en exotische mariene soorten. Door workshops en ondersteuning van vrijwilligers wil Anemoon er voor zorgen dat meer belangstelling komt voor het onderwaterleven op St. Eustatius.

Tekst loopt door onder afbeelding

De grote barracuda. Beeld Marion Haarsma
De grote barracuda.Beeld Marion Haarsma

Iedereen die op Sint Eustatius gaat duiken of snorkelen, krijgt een ‘observation card’ waarop twaalf goed herkenbare soorten zijn afgebeeld, die samen een goede graadmeter vormen voor de gezondheid van de onderwaternatuur rond St. Eustatius. Zoals zeeschildpadden, een haai en een rog, soorten die overal in de Cariben kwetsbaar zijn. Na afloop van een duik- of snorkeltrip kunnen vrijwilligers op de kaart aangeven welke soorten zijn gezien.

Een soepschildpad. Beeld Marion Haarsma
Een soepschildpad.Beeld Marion Haarsma
Langoesten met duiker. Beeld Marion Haarsma
Langoesten met duiker.Beeld Marion Haarsma
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden