Vrijwilligers brandweer eisen excuus

(Novum) - Brandweervrijwilligers eisen onmiddellijk een publieke rectificatie van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). De voorzitter vergeleek de vrijwilligers met leden van een herensociëteit die nodig moeten worden geschoold. De opmerking schoot in het verkeerde keelgat bij de 23 duizend vrijwilligers, zegt de Belangenvereniging van Brandweer Vrijwilligers.

De vrijwilligers ervaren de uitspraak als pure minachting, meldt de belangenvereniging. "Ze doen hun stinkende best'', zegt vicevoorzitter Ruud van Vliet. "Ze zijn echt laaiend.''

De voorzitter van NVBR, Don Berghuijs, deed de gewraakte uitspraak op 29 augustus in het Brabants Dagblad. Van Vliet zegt dat de belangenvereniging gewacht heeft om de NVBR de kans te geven zelf iets te doen. ''We hebben ze de tijd gegeven, nu is het genoeg.''

De NBVR zegt dat Berghuijs destijds verkeerd is geciteerd, maar wil er verder niet op ingaan. ''We treden niet in discussie via de media. We gaan rechtstreeks met de vrijwilligers in conclaaf'', zegt een woordvoerder.

Mocht er geen rectificatie komen, dan overweegt de belangenvereniging actie te voeren. De vereniging vindt dat de NVBR de vrijwilligers in elk geval niet meer kan vertegenwoordigen. Van Vliet geeft aan dat al eerder onvrede bestond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden