Vrijwilliger vervangt ambtenaar

Inwoners De Marne nemen taken over waar de gemeente geen geld meer voor heeft

De Marne is nog geen artikel-12-gemeente, maar het scheelt niet veel of de Noord-Groningse plaats "valt ook in de prijzen", zoals wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) het noemt. "We hebben een sluitende begroting tot aan 2015, maar daarin is geen rekening gehouden met het regeerakkoord waarin ons onder meer een efficiencykorting van een miljoen per jaar wordt opgelegd."

Waalkens, die onder meer financiën in zijn portefeuille heeft, windt er geen doekjes om dat De Marne, zoals veel Nederlandse plaatsen, de hand op de knip moet houden. De gemeente bij het Lauwersmeer schakelt burgers in om het in de dorpen leuk en leefbaar te houden.

In de plaatsen Eenrum, Ulrum en Zoutkamp moeten 'buurtondernemingen' die drijven op vrijwilligers de door de gemeente betaalde buurtconciërges vervangen. De gemeente voldoet alleen nog de gas-, licht- en waterrekening van de buurthuizen. Waalkens: "En we laten de vrijwilligers op financieel en administratief gebied begeleiden door de Stichting Welzijn en Dienstverlening Delfzijl. Als je die rompslomp ook nog op hun schouders legt, is de kans wel groot dat zo'n buurtonderneming strandt."

Een ander voorbeeld van crowdfunding - de gewone man om hulp vragen om iets van de grond te krijgen - is Project 2034 in Ulrum. Waalkens: "Het dorp was toe aan een reconstructie en in een eerste reflex liepen de bewoners naar ons, de gemeente. Wij moesten het maar regelen. Maar wij hebben gezegd dat de burgers zelf in de bus moeten blazen als ze iets willen. Wij hebben er het geld niet meer voor."

Nu hebben bewoners van het dorp samen het Lotuspark gekocht. Op het verlaten hoveniersterrein gaan zij een speelterrein en een ontmoetingsplek maken. "Ze doen het zelf, wij ondersteunen alleen met wat handgeld." Crowdfunding, die term gebruiken ze amper in De Marne. "Wij praten hier gewoon Gronings. Samen realiseren wat wij alleen niet voor elkaar krijgen."

Ook de provincie Groningen is daarin partner. Tot genoegen van het gemeentebestuur is De Marne met Delfzijl en Winschoten uitverkoren als bestemming voor een pot geld waarmee moet worden voorkomen dat de krimpgemeentes nog verder in de versukkeling komen. "Met zijn drieën krijgen wij tientallen miljoenen te besteden van de provincie", aldus Waalkens.

Binnenkort betrekt een ambtenaar uit Groningen een kantoor in het gemeentehuis te Leens om een plan voor de besteding te maken. "Wij hebben al een wensenlijstje klaar." Waalkens wil er niet op vooruit lopen, maar te denken valt aan verbeteringen van de infrastructuur in het gebied dat zich als toeristische trekpleister wil blijven manifesteren.

De wethouder geeft wel toe dat het crowdfunden en het overdragen van verantwoordelijkheden naar de inwoners 'een moeizaam proces' is. Ulrum, Eenrum en Zoutkamp protesteren bijvoorbeeld behoorlijk tegen het ontslag van hun buurtconciërges. Die zouden per 1 januari van de gemeentelijke loonlijst verdwijnen. "Maar we hebben nu toch nog een keer vijftienduizend euro uitgetrokken om het zorgvuldig te kunnen regelen."

"Als mensen in opstand komen dan leggen we uit waarom het nodig is dat burgers de handschoen oppakken. Omdat het echt is afgelopen dat de gemeente overal voor zorgt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden