Vrijwel overeenstemming cao voortgezet onderwijs

Van onze redactie onderwijs

amsterdam – Na maanden van stakingen en gesteggel lijkt een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs dichterbij. Maar eensgezind zijn de partijen niet: gisteren zetten drie van de vijf onderhandelaars hun handtekening onder een akkoord, dat onder meer de werkdruk van leraren moet verlagen.

Behalve de VO-raad, die de schoolbesturen vertegenwoordigt, konden ook de bonden CNV Onderwijs en CMHF zich vinden in de nieuwe arbeidsovereenkomst. De Algemene Onderwijsbond (AOb) en Abvakabo FNV tekenden niet en gaan het akkoord ’neutraal’ aan hun achterban voorleggen.

De belangrijkste afspraak is dat leraren met een voltijds aanstelling jaarlijks 24 klokuren of 16 lesuren minder gaan werken. De vrijgekomen tijd kunnen zij besteden aan andere taken, zoals de voorbereiding van lessen. Leraren die afzien van werkdrukverlaging, krijgen een jaarlijkse bonus van maximaal 800 euro.

Deze afspraak geldt naar rato ook voor docenten die in deeltijd werken. Daarnaast is afgesproken dat beginnende leraren twintig procent minder lesuren geven en dat de lonen in twee jaar tijd met 7 procent stijgen.

Volgens AOb-woordvoerder Robert Sikkes gaat de afspraak over werkdrukverlaging niet ver genoeg. Zijn leden willen dat in de nieuwe cao wordt vastgelegd dat leraren maximaal 728 lesuren geven, in plaats van de circa 750 lesuren die nu gebruikelijk zijn.

In september bereikten de partijen ook al overeenstemming over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Maar na protest van de schoolbesturen blies de VO-raad dat akkoord weer op. De VO-raad gaat het akkoord dit keer verdedigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden