Vrijwel alle Nederlandse films op ximon.nl

AMSTERDAM - Alle Nederlandse films die ooit zijn gemaakt en waarvan nog een print bestaat, moeten binnenkort tegen betaling online te zien zijn op de website ximon.nl.

Een woordvoerder van Filmotech, de organisatie die het project realiseert en exploiteert, heeft dat donderdag gemeld. Ximon.nl is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het is de bedoeling dat binnen een jaar 1500 uur aan materiaal online staat. Binnen drie jaar moet de hele collectie compleet zijn. In Nederland zijn de afgelopen eeuw in totaal meer dan 1200 films gemaakt en honderden series.

Nog niet helemaal geregeld

Het downloaden van oudere films en afleveringen van series gaat 1 euro kosten. Voor nieuwe films betalen kijkers bijna 5 euro, evenveel als in videotheken.

Rechtentechnisch is het verspreiden van de films online overigens nog niet helemaal geregeld met alle Nederlandse producenten. De rechten van films liggen tot zeven jaar na de première bij distributeurs, daarna gaan de rechten weer terug naar de producent. Met alle distributeurs en vrijwel alle grote nog actieve producenten zijn goede afspraken gemaakt. Alleen producent Rob Houwer ligt dwars, zodat klassiekers als Soldaat van Oranje, Turks Fruit en Als je begrijpt wat je bedoelt voorlopig niet op ximon.nl te vinden zullen zijn. Ook bij films die vele tientallen jaren oud zijn, is het soms lastig om de rechthebbenden te achterhalen, stelt Filmotech.

Het is ook de bedoeling dat alle Nederlandse series op ximon.nl beschikbaar komen. Op dit moment gaat het echter nog om een klein aantal titels, omdat Filmotech nog met het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) steggelt over de rechten van het leeuwendeel. De omroepen zelf, het Commissariaat voor de Media, het ministerie van OCW en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben zich volmondig achter het initiatief geschaard. Maar het bestuur van de NPO vindt dat het online beschikbaar stellen van alle series ''in strijd is met het gemeenschappelijk belang van de Publieke Omroep is¿¿. Filmotech is samen met de omroepen een bezwaarprocedure begonnen tegen de beslissing. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden