Vrijspraak voor zorgfraude, ongekende oorwassing voor Openbaar Ministerie

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Veroordeel drie christelijke zorginstellingen voor fraude met persoonsgebonden budgetten, vroeg de aanklager. Hij kreeg nul op het rekest bij de rechter, en zelf een veeg uit de pan er bovenop.

Edwin Kreulen

'Onbegrijpelijk en verwijtbaar'. Die termen zijn in de rechtszaal doorgaans gereserveerd voor verdachten, maar gisteren gebruikte de rechter in Almelo ze voor een ongekende oorwassing van de officier van justitie die zorginstellingen in Almelo en Katwijk en hun bestuurders wilde vervolgen voor miljoenenfraude met zorggeld.

Er zou zelfs sprake zijn van een criminele organisatie en om dit alles te ondersteunen had het functioneel parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat fraude vervolgt, een uitgebreide lijst aangevoerd. Daarop stonden declaraties van persoonsgebonden budgetten die niet volgens de regels waren uitgevoerd. Vermeld was bijvoorbeeld dat cliënten langdurig verbleven bij de stichtingen, terwijl ze er maar kort waren.

In de administratie werd creatief geschoven met verschillende zorgvormen en tegen de regels in kreeg een deel van de budgethouders zelf een maandelijks bedrag uitbetaald.

Beroepsverboden

Al met al ging het om vier miljoen euro. Volgens de aanklager waren oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte overtuigend bewezen. Tegen zeven bestuurders werden celstraffen tot dertig maanden geëist en beroepsverboden.

De rechter toonde zich gisteren door deze lijst allerminst overtuigd. Die oordeelde dat het Pastoraal Centrum Saron, en stichting In het Zadel (beide Twente) en Stichting 't Zout (Katwijk) met een soort 'gedoogconstructie' probeerden iedereen te helpen, inderdaad ook buiten de wettelijke regels om. Maar ze deden dat voor een deel in de geest van de wet, en bovendien was hun werkwijze destijds - voor 2014 - niet ongebruikelijk in de Nederlandse zorg.

'Samenleving is geschaad'

Maar sterker nog, volgens de rechter was de lijst van de aanklager nog niet uitgebreid genoeg. Alle informatie in het voordeel van de drie stichtingen was eruit weggelaten. 'Onbegrijpelijk en verwijtbaar', want de officier van justitie heeft daarmee niet alleen de verdachten geschaad - die hebben immers recht op alle informatie - maar ook de samenleving, die verwacht dat het Openbaar Ministerie vooral op zoek gaat naar de waarheid.

De advocaten van de stichtingen hadden betoogd dat de aanklager de zaak doelbewust verkeerd had voorgesteld. Daarin ging de rechter niet mee, maar ook met diens conclusie dat het vooral onmacht was, staat het Openbaar Ministerie er niet goed op.

Dat zijn kwalificaties die een rechter niet snel in de mond zal nemen. Het kabinet en het OM zetten de laatste jaren sterk in op de opsporing en vervolging van zorgfraude. Regelmatig met succes, maar gisteren dus niet. Het OM gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak in Almelo.

Lees ook:

Twente denkt het antwoord te hebben op pgb-fraude: zorg in natura

De gemeenten Almelo en Enschede denken een formule te hebben gevonden om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) aan te pakken: geen geld meer geven aan degene die hulp nodig heeft, maar zoveel mogelijk zorg in natura bieden. Dat werkt: in beide gemeenten is het aantal pgb’s spectaculair gedaald.

Robin Hood blijkt beroepsfraudeur

Eerder lukte het wel om een zorginstelling voor pgb-fraude te veroordelen. Zelf zag Yvonne B. (47) zich het liefst als de moderne Robin Hood die op de bres springt voor jongeren die het moeilijk hebben. Het Openbaar Ministerie noemt haar een beroepsfraudeur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden