Vrijspraak voor Wilders

null Beeld anp
Beeld anp

Geert Wilders is vrijgesproken van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie van niet westerse allochtonen.

De rechtbank vindt dat het niet bewezen is dat de uitlatingen van Wilders strafbaar zijn. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich op het randje van het toelaatbare begeven, maar ging hij er niet overheen.

De uitlatingen betreffen enkele interviews, een opiniestuk in de Volkskrant en de film Fitna.

De rechter zei dat de uitlatingen wel aan Wilders toe te schrijven zijn, maar dat ze zich altijd tegen een religie, de Islam, hebben gericht en niet tegen een groep mensen.

De uitlatingen zijn getoetst aan een brede context waaronder het maatschappelijk debat. Sommige uitlatingen hadden wel een 'opruiend karakter', maar zetten volgens de rechtbank niet aan tot haat en zijn daarom niet strafbaar.

In reactie op zijn vrijspraak zei Wilders: "Dit is niet zozeer een overwinning voor mijzelf, maar een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting".

Bram Moszkowicz, advocaat van Geert Wilders sprak: ,,Blij. Van begin af aan hebben we gezegd dat het belang van deze zaak het belang van de heer Wilders overstijgt en met name daarom ben ik ook als burger blij met de vrijspraak. Je hebt altijd wel angst dat iemand ook veroordeeld kan worden, maar daarover nadenkend en ook wel wakker liggend soms, heb ik het vertrouwen altijd wel gehad.
Iedereen moet kunnen zeggen wat gezegd moet worden. Bij aanzetten tot geweld ligt wat mij betreft de grens en dat heeft Wilders niet gedaan. De rechterlijke macht heeft geen douw gehad door dit proces of door de wraking van de eerste rechtbank.''

Minderheden organisaties beginnen nieuwe procedure
De minderhedenorganisaties die zich als benadeelde partijen hadden gesteld in het proces tegen de donderdag vrijgesproken PVV-leider Geert Wilders, gaan een procedure beginnen bij het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Dat meldt hun advocaat Ties Prakken.

Otto van der Bijl, persofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat vrijspraak eiste: ,,Het was een zwaar en langdurig proces voor alle betrokkenen en alleen daarom zijn we al blij dat het proces nu voorbij is. We hebben de zaak in eerste instantie geseponeerd en toen we Wilders alsnog moesten vervolgen, hebben we nog een keer gekeken of we misschien niet toch een veroordeling moesten eisen. We zijn loyaal geweest aan de beschikking van het gerechtshof, maar hebben onze eigen beoordeling gemaakt. We zijn blij dat de rechtbank nu zegt dat de uitspraken van Wilders niet strafbbaar zijn, wat je er verder ook van mag vinden.''

Premier Mark Rutte zei in een reactie: ,,De uitspraak van de rechter is duidelijk en conform de eis van het Openbaar Ministerie. Dat is prima nieuws voor Geert Wilders, met wie wij op basis van het gedoogakkoord goed samenwerken.''

null Beeld ANP
Beeld ANP
Wilders komt aan bij de rechtbank. Beeld anp
Wilders komt aan bij de rechtbank.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden