Vrijspraak voor Jomanda in zaak-Millecam

’Medium’ Jomanda gaat vrijuit: zij heeft actrice Sylvia Millecam niet weggehouden van de reguliere zorg. Twee alternatieve artsen zijn wel veroordeeld: hun rol in de falende zorgverlening was veel groter.

’Genezend medium’ Jomanda is niet schuldig aan de dood van actrice Sylvia Millecam, die in 2001 overleed aan onbehandelde borstkanker.

De gebedsgenezeres heeft Millecam weliswaar bevestigd in de ontkenning van haar ziekte, maar ze heeft Millecam niet wijsgemaakt dat ze geen kanker had. Die opvatting was namelijk al bij Millecam aanwezig, los van de invloed van Jomanda. Het medium speelde slechts een ’geruststellende en ondersteunende rol’ in de waan van Millecam, zo concludeerde de rechtbank Amsterdam gisteren. Ook is niet bewezen dat Jomanda Millecam heeft weggehouden van de reguliere zorg.

Twee alternatieve artsen die samen met Jomanda terechtstonden, werden wel veroordeeld wegens hun rol bij het overlijden van de actrice. Zij krijgen echter geen straf omdat de zaak al acht jaar oud is, en zij intussen al door de medische tuchtrechter flink bestraft zijn. Daarbij speelt ook mee dat er zoveel media-aandacht voor de zaak is geweest en dat hun levens de afgelopen jaren flink overhoop gehaald zijn.

Jomanda heeft overigens wel degelijk haar plicht als zorgverlener geschonden, vindt de rechtbank. Ze heeft tegen Millecam gezegd dat ze leed aan een bacteriële infectie en niet aan kanker. Dat neemt de rechter haar kwalijk. De rechter wil sowieso niet dat mediums zoals Jomanda in medische termen gaan spreken, zo valt in het vonnis te lezen.

Als Jomanda in haar eigen jargon over zaken uit de goddelijke wereld praat, prima. Maar ze moet niet op de stoel van de dokter gaan zitten en termen als ’kanker’ of ’bacteriële infectie’ gaan gebruiken. Dat is voorbehouden aan degenen die daar voor opgeleid zijn, artsen. Maar Jomanda’s schending van de zorgplicht is niet zo groot dat ze gestraft moet worden, vindt de rechter.

Dat geldt wel voor de alternatieve artsen Jos K. en René B., zij hebben een andere zorgplicht omdat ze arts zijn. B., volgens de rechtbank ’de spil in de zorgverlening aan Millecam’, was ook van mening dat Millecam aan een bacteriële infectie leed. Hij behandelde haar met de ’vegatest’ en gaf haar zelfgemaakte medicijnen. Hij had, als arts, Millecam moeten confronteren met het feit dat ze wel degelijk kanker had en haar naar de juiste behandelaars moeten doorverwijzen.

Ook al was Millecam nog zo eigenwijs, „de koppigheid van de patiënt heeft niet het laatste woord”, vindt de rechter. Ook had B. Millecam moeten vertellen dat zijn zelfgemaakte medicijnen niet wetenschappelijk onderbouwd waren. Hetzelfde geldt voor arts K., die Millecam tot aan haar dood behandelde met magneetveldtherapie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden