Euthanasieproces

Vrijspraak voor artsen in euthanasiezaak België

Familieleden van de aangeklaagde artsen omhelzen elkaar nadat de jury in Gent heeft besloten tot vrijspraak. Beeld BELGA
Familieleden van de aangeklaagde artsen omhelzen elkaar nadat de jury in Gent heeft besloten tot vrijspraak.Beeld BELGA

Drie Belgische artsen die betrokken waren bij de euthanasie op een 38-jarige vrouw in 2010, zijn donderdagavond na een langdurige procesgang vrijgesproken. Dat heeft de twaalfkoppige jury van het Gentse Hof van Assisen beslist na tien dagen getuigenverhoren en acht uur van beraadslagingen. De artsen waren beschuldigd van vergiftiging. 

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Nys zou niet uitbehandeld zijn, sommige artsen zouden niet onafhankelijk hebben gehandeld en het verslag dat de huisarts van Nys schreef zou niet grondig genoeg geweest zijn. De zaak begon nadat een van de zussen van de vrouw een aanklacht tegen de artsen had ingediend. 

Het Belgisch gerecht onderzocht de zaak, maar de artsen werden in 2016 aanvankelijk niet vervolgd. Na hoger beroep van de familie werd de zaak eind 2018 doorverwezen naar het Hof van Assisen in Gent.

De drie betrokken artsen moesten zich voor het hof verantwoorden voor vergiftiging. Voor de huisarts van Nys vroeg de aanklager vrijspraak, maar de uitvoerende arts en de psychiater moesten volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partij wel schuldig verklaard worden aan vergiftiging. De verdediging van de drie artsen had de vrijspraak gevraagd. “Ons leven werd de laatste tien jaar gegijzeld”, zei de psychiater in haar slotwoord. 

Het was voor het eerst dat artsen zich in België moesten verantwoorden voor vergiftiging sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002. Tegen de uitspraak is alleen beroep bij het Hof van Cassatie mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden