Vrijspraak ter dood veroordeelde Iraanse student

Een revolutionaire rechtbank in Iran heeft een ter dood veroordeelde student, die betrokken was bij de onlusten van juli, vrijgesproken omdat hij ,,gestoord'' zou zijn.

De rechtbank handhaafde de doodstraf voor drie anderen, zo bericht de krant Asr-e-Azadegan. Het hoofd van de revolutionaire rechtbanken in Iran, Gholamhossein Rahbarpoer, zei tegen de krant dat niet vaststaat dat de drie worden geëxecuteerd.

Rahbahpoer had ook bemoedigende woorden voor acht Iraanse Joden, die in april zijn opgepakt wegens spionage voor Israël. Hij zei dat in elk geval een aantal van hen binnenkort vrij zal komen. Volgens Rahbapoer gaat de justitie door met de voorbereiding van de zaak tegen de Joden, maar kunnen de regering en de Hoogste Nationale Raad tot een eigen afweging komen, als het landsbelang in het geding is.

De Duitse zakenman Hofer kan op dezelfde manier vrijkomen, aldus Rahbarpoer. Zijn doodvonnis wegens een sexuele relatie met een Iraanse vrouw is al omgezet in een geldboete.

In Duitsland wordt vermoed dat Iran uit is op een ruil. In Berlijn staat binnenkort een Iraniër terecht, die in Duitsland verblijvende landgenoten heeft bespied in opdracht van het Iraanse regime. Hij zou vooral informatie hebben verzameld over de oppositiebeweging Moedjahidien Khalk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden