Vrijspraak geëist in zaak-Van Hout

(Novum) - De advocaten van de twee verdachten die terechtstaan voor een mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in december 2000 hebben vrijspraak voor hun cliënt geëist. De 52-jarige Bosniër Maruf 'Paja' M. en de 43-jarige Nico V. is poging tot moord dan wel doodslag ten laste gelegd, evenals het voorhanden hebben van een vuurwapen.

Dinsdagochtend eiste het Openbaar Ministerie acht jaar cel tegen het tweetal. Met een geweer met telescoopstatief zouden M. en V. op 20 december 2000 Van Hout en zijn bodyguard Bas V. in Amstelveen om het leven hebben willen brengen. Het OM acht bewezen dat V. de schutter was en dat M. en de later vermoorde John Mieremet hem hebben geholpen.

Het OM denkt met behulp van tapgesprekken nauwgezet de handel en wandel van M. en V. op de avond van de aanslag te hebben kunnen reconstrueren, evenals hun bezigheden de dagen ervoor. Na de moord op het criminele kopstuk Sam Klepper in oktober 2000 zaten vrienden en vijanden van Klepper ¿onder de tap¿. Zo zouden M., V. en Mieremet in versluierd taalgebruik over het wapen hebben gesproken. De advocaat van V., Anique Slijters, opperde dinsdagmiddag dat het evengoed over apparatuur voor synthetische drugs of het vervalsen van geld zou kunnen gaan.

David Moszkowicz, de advocaat van M., betoogde dat op geen enkele wijze de medeplichtigheid van M. is aangetoond. De aangevoerde bewijsmiddelen zijn flinterdun en hangen als los zand aan elkaar, zo betoogde de raadsman. Slijters voerde onder meer aan dat de verdediging stelselmatig is benadeeld door het OM. Ook zouden belastende verklaringen van Edgar van L. en Pieter van L. niet als bewijs mogen dienen.

Vlak na de mislukte aanslag werden M. en V. voor het eerst opgepakt. In 2001 werden beide zaken wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Nader DNA-onderzoek en verklaringen van de gebroeders Van L. zorgden ervoor dat justitie het vizier nogmaals op M. en V. kon richten. In april vorig jaar werden ze opnieuw opgepakt. M. zat toen al vast voor zijn betrokkenheid bij de afpersing van Endstra. Ook V. werd in zijn cel aangehouden: hij zit een celstraf van twaalf jaar uit voor doodslag.

Slijters en Moszkowicz hebben zo hun twijfels over de belastende verklaringen van de broers. "Niet erg betrouwbaar", zo vatte Slijters hun verklaringen samen. "Daar komt bij dat Pieter van L. niets heeft verklaard dat zelfs bij benadering relevant zou zijn", zei Slijters. Met het wegvallen van de verklaringen van de gebroeders Van L. zou de aanklacht gebaseerd zijn op bewijs waarover het OM in 2001 nog oordeelde dat het nog niet eens voldoende was om tot vervolging over te gaan, zo betoogden Slijters en Moszkowicz afzonderlijk van elkaar.

Er is sprake geweest van een nauwe en bewuste samenwerking, zo betoogde officier van justitie Saskia de Vries. Dit soort aanslagen moeten wat haar betreft zwaar worden bestraft. "Mensen afknallen op straat zorgt voor angst en onveiligheid in de samenleving", zei ze. "Het ligt erg voor de hand om te zeggen, maar dit schokt de rechtsstaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden