Vrijman vreest voor nieuwe schorsing

Met een in dopingprocedures ongewoon grote slagvaardigheid heeft de atletiekunie binnen een etmaal de vrijspraak van sprinter Troy Douglas in het Engels vertaald en naar de internationale atletiekfederatie IAAF gezonden. Dit tot ongenoegen van Emile Vrijman, de raadsman van de sprinter, die in de affaire de reputatie van 'vertrager' heeft opgebouwd.

Rob Velthuis

Vrijman is bang dat de IAAF morgen in een achterafkamertje op basis van onvolledige informatie de vrijspraak van de tuchtcommissie als hamerstuk zal omzetten in een nieuwe schorsing. Want slechts een deel van het vonnis waarin Douglas wordt vrijgesproken van nandrolongebruik is naar Monaco verzonden. Voorts meent hij dat ook stukken van de verdediging hadden moeten worden bijgevoegd om een zo compleet mogelijk beeld van de dopingkwestie te geven.

Vrijman vindt dat moet worden voorkomen dat de IAAF zich al met de zaak bemoeit voordat in Nederland de procedure is afgesloten. Formeel kan Douglas tot veertien dagen na de uitspraak in hoger beroep. Vrijman had graag de gelegenheid gehad eerst in overleg te treden met Mark Gay, de Londense advocaat die dit soort zaken voor de federatie op zijn juridische merites beoordeelt. Door verschillen in de reglementen zou de IAAF de uitspraak niet kunnen overrulen. Daarbij komt dat Douglas positief werd bevonden tijdens een nationale wedstrijd.

Vrijman kruiste in het verleden als directeur van het Necedo indirect reeds tweemaal de degens met Gay. In de geruchtmakende zaak van de Oost-Duitse stersprintser Katrin Krabbe en die van de Russische hordenloopster Ljudmilla Narosjilenko was Vrijmans inbreng medebeslissend voor winst. ,,Deze snelheid van handelen is ongepast van de KNAU, daarmee is het belang van Douglas geschaad'', aldus de Rotterdamse advocaat. KNAU-directeur Arie Kauffman noemt de argumenten van Vrijman onzin. ,,Voor ons is de zaak afgehandeld. Je kunt nu niet je kop in het zand steken en de boel vasthouden. We hadden zelfs kunnen volstaan met het sturen van de conclusie. De rest komt later wel.''

Vrijman zegt er geen baat bij te hebben dat Douglas straks in de lange rij voor het arbitragepanel moet plaatsnemen. Hangende het onderzoek zou hij dan automatisch geschorst zijn en zo'n procedure kan meer dan een jaar slepen.

In het gezelschap wachtenden van onder anderen de Britten Christie, Walker en Cadogan en de Jamaicaanse sprintkoningin Merlene Ottey zou de geboren Bermudaan overigens een uitzonderingspositie innemen. Waar bij de Nederlandse atleet onbekend is waar zijn te hoge nandrolonwaarde vandaan komt, daar zeggen alle anderen door vervuilde voedingssupplementen in de problemen te zijn geraakt.

Douglas, die ruim twintig pillen per dag slikte, zocht aanvankelijk ook daar de verklaring voor zijn positieve test. Maar zijn supplementen bleken schoon. De lichaamseigen nandrolonspiegel kan ook fluctueren onder invloed van inspanning, stress of het eten van orgaanvlees van mannetjesvarkens. In dat laatste geval is de gestegen waarde binnen 24 uur weer gedaald naar vrijwel normaal. Opvallend is dat Douglas vlak voor en vlak na zijn positieve controle van 26 juni '99 negatief testte.

Bij de Italianen Battocletti en Sighele hebben laboratoriumtesten aangetoond dat hun positieve uitslagen zijn te wijten aan inname van het uit de VS afkomstige middel Iron Complex. Ofschoon de bijsluiter er geen melding van maakt, bevatten de pillen nandrolon. Bij de twee werden van de lichaamseigen stof waarden van rond de twintig aangetroffen (grenswaarde is 2 bij mannen en 6 bij vrouwen). De Italiaanse federatie acht ze onschuldig, maar het Italiaans olympisch comité weigert vooralsnog de vrijspraak over te nemen. De Amerikaanse firma heeft haar fout inmiddels toegegeven en spreekt met de atleten over schadeloosstelling.

De Britse federatie, is in samenwerking met de IAAF een onderzoek gestart naar de invloed van 'besmette' voedingspreparaten. Waar de Britten hopen dat in mei al resultaten zullen zijn geboekt, daar meent de IAAF dat de studie pas over een jaar kan zijn afgerond. Daarbij blijft zij vasthouden aan de regel dat atleten verantwoordelijk zijn voor wat in hun lichaam wordt aangetroffen.

Secretaris Istvan Gyulai acht het mogelijk dat atleten die kunnen aantonen dat hun positieve test is te wijten aan besmette voedingssupplementen, in de toekomst een verkorte schorsing krijgen. Bij Vrijman valt die suggestie onder de noemer 'onschuldig maar toch gestraft'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden