Vrijlating piraten in opdracht NAVO-commandant

DEN HAAG (ANP) - De negen piraten die de Nederlandse marine zaterdag aantrof op een schip voor de kust van Somalië, zijn vrijgelaten in opdracht van commandant José Domingos Pereira da Cunha van de NAVO-operatie in de Golf van Aden.

Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marine zondag laten weten. Een hulpofficier van justitie aan boord van het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën, ging vervolgens akkoord met de opdracht.

In een brief aan de Tweede Kamer van de minister van Defensie en Justitie op 13 maart over de NAVO-operatie, staat dat ,,eventuele aanhoudingen door de deelnemende lidstaten onder nationale vlag geschieden. Het is vervolgens aan de aanhoudende lidstaat om te bezien of die zijn jurisdictie kan en wil laten gelden.''

De piraten hielden op het vaartuig zestien vissers uit Jemen in gijzeling. Volgens de zegsman van de marine paste arrestatie van de piraten volgens de commandant niet in het mandaat van de NAVO. De Nederlandse marine was op verzoek van de NAVO aan boord gegaan van het vaartuig. Even daarvoor hadden de piraten in een kleiner schip een mislukte aanval uitgevoerd op een koopvaardijschip en waren daarna teruggevaren naar het moederschip. Na het onderzoek aan boord rapporteerde de marine aan Domingos Pereira da Cunha wat er was aangetroffen, waarop deze opdracht gaf de piraten te laten gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden