Vrijlating ex-presidente Plavsic verdeelt Bosnië

amsterdam – De Bosnische president Zeljko Komsic heeft een bezoek aan Zweden afgeblazen wegens de vervroegde vrijlating van Biljana Plavsic. Plavsic, die in de Bosnische-Servische Republika Srpska onder meer vicepresidente was onder Radovan Karadzic, werd in 2003 tot elf jaar celstraf veroordeeld wegens misdaden tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië (1992-1995). Ze zat haar straf uit in Zweden, maar werd dinsdag vervroegd vrijgelaten wegens goed gedrag.

Komsic verwijt de Zweedse regering dat ze Plavsic vrijliet „niet omdat ze moest, maar omdat ze wilde”. Hij zou volgende week in Stockholm de Zweedse koning Gustaf ontmoeten. Ook andere Kroatische en moslimpolitici hebben de vrijlating afgekeurd.

Komsic haalde ook uit naar Carl Bildt, de Zweedse minister van buitenlandse zaken die tijdens het proces tegen Plavsic een ontlastende verklaring aflegde. Volgens hem heeft Bildt zich gecompromitteerd, omdat hij haar in haar cel zou hebben ontmoet en ook betrokken zou zijn geweest bij het besluit haar vrij te laten.

De woede komt op een slecht moment. Bildt, wiens land momenteel EU-voorzitter is, probeert samen met de VS de in etnische tegenstellingen vastgedraaide Bosnische politiek vlot te trekken.

Grote spelbreker bij het komen tot een nieuwe grondwet is de nationalistische premier van het Servische deel van Bosnië, Milorad Dodik. Hij is juist ingenomen met de vervroegde vrijlating van Plavsic, en stond haar dinsdag op het vliegveld van Belgrado op te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden