Vrijheidsstrijd

Wanneer we de slavernij en de Holocaust niet meer mogen benoemen, ontkennen we ten diepste de christelijke boodschap. En wanneer we (gedreven door een modieuze hyperallergische reactie) het couplet over de negers, joden en armen in het lied van Willem Barnard censureren, strepen we impliciet de vrijheidsstrijd van alle onderdrukte groepen van onze samenleving, zoals zwarten en indianen, vrouwen en homoseksuelen, Sinti en armgemaakten, weg. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?


Jeroen de Wit


De Wit reageerde op de vraag van Monic Slingerland of het lied 'Negers met hun loftrompet' uit het Liedboek moet worden gehaald.


"Ik vind het nog altijd een overspannen reactie, in lijn met een discussie die niet wordt opgelost door het veranderen van de term 'negers'. Elk liedboek bevat historisch materiaal, weet ik door mijn beroep als theoloog gespecialiseerd in liturgie en kerkliederen. Cultuur verandert, maar wat voor zin heeft het om de geschiedenis weg te poetsen?


Mijn reactie komt voort uit boosheid en verontwaardiging over deze typisch Nederlandse discussie. Ik kan me voorstellen dat de term 'neger' bij sommigen nog gevoelig ligt, maar taal ontwikkelt zich. Er zit tegenwoordig een heel andere lading aan. Daarbij, het lied bezingt juist dat alle onderdrukkingen in het hiernamaals overwonnen zijn.


Maar we mogen de gevoelens van anderen niet ontkennen. We moeten streven naar een dialoog met respect voor elkaar en naar een vredelievende samenleving, maar we moeten geen taboe op die term leggen. Daarmee pak je de wortel van de discussie niet aan. Nu Zwarte Piet een andere kleur heeft, is discriminatie toch ook niet ineens verdwenen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden