Vrijheid kent haar grenzen

Wat is de betekenis van vrijheid en bevrijding voor u? Lezers vullen dat nogal uiteenlopend in, maar zonder begrenzing of verplichtingen gaat het niet.

Gezelle

Vrijheid is alles kunnen zeggen wat je denkt en dat mogen verdedigen, maar wel met respect omgaan met je medemens. 4 en 5 mei zijn voor mij, geboren begin 1944, van grote betekenis. Laten zien aan onze omgeving, onze kinderen en kleinkinderen wat vrijheid echt betekent. Niet via de sociale media snel en soms kwetsend reageren. Guido Gezelles motto was: 'Denkt aleer gij doende zijt, al doende denkt dan nog.' Daar gaat bij mij de vlag voor uit.

Gerard Geelhoed Kamperland

Angst

Vaak gaan mijn gedachten terug naar de oorlog, die ik als jongen meemaakte: het keukentje met de carbidlamp en de pruttelende suikerbieten op het noodkacheltje. Het was niet alleen de lege maag, maar vooral de angst voor de deurbel die 's nachts zou gaan, de angst voor razzia's en moffen met helm en handgranaten aan hun koppel, die de slaapkamer van mijn ouders zouden binnenkomen. Het was de angst dat zij mijn vader zouden meenemen of de angst voor de bommen van de geallieerden die hun doel misten. Het was de angst voor de overvliegende V1's in de nacht. Mijn vrijheid is de afwezigheid van die angst.

Rinus van der Molen Purmerend

Regels

Ik ben van 1949, maar de verhalen van mijn ouders en grootvader over die vreselijke tijd waarin ze veel te verduren hadden, maakten grote indruk. Ik kan mij voorstellen dat mijn opa en ouders, mochten zij een dagje terugkomen, zich af zouden vragen waarom velen van hun generatie zich hebben opgeofferd om het toenmalige juk af te werpen. Het lijkt er anno 2015 sterk op dat nakomende generaties volop bezig geweest zijn om de in 1945 herwonnen vrijheid dood te knuffelen.

Dat heeft geleid tot het opheffen van regels, gezag, normen en waarden. Bovendien is het contact tussen mensen er niet beter op geworden in ons ooit zo mooie landje aan de zee.

Willem Vizee Tiel

Loslaten

Vrijheid betekent voor mij het loslaten - bevrijding - van alle herinneringen die mij vasthouden aan ervaringen uit het verleden. Herdenkingen kunnen hierbij zeer belemmerend werken. Als ik de herinneringen niet loslaat, gaan ze mijn overtuigingen en gedachten bepalen. Dit kan resulteren in gevoelens van onzekerheid, angst, schuld, slachtofferschap, haat.

Hiermee keten ik mij vast aan het verleden en beleef ik alle dagen hetzelfde. Ieder mens beleeft namelijk zijn dagen op basis van zijn overtuigingen en gedachten. Volledige vrijheid is een innerlijk besluit en impliceert de zinloosheid van herdenkingen van ellendige ervaringen uit het verleden. Vrijheid vraagt de moed tot intense (zelf)heling en wederzijdse ondersteuning hierin.

Ger Lodewick Westerbroek

Verplichtingen

Vrijheid is niet te omschrijven. Die is er pas als je de onvrijheid hebt meegemaakt. Vrijheid schept verplichtingen, maar die kunnen je vrijheid behoorlijk beknotten. Veel mensen leven makkelijk in onvrijheid, want een vrije geest kan onvrijheid aan. Accepteren en aanpassen. Velen kunnen de vrijheid niet aan. Alles om me heen ziend, ben ik bang dat de vrijheid op den duur verloren zal gaan.

Leo van der Lans Oldebroek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden