Antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Vrijheid is altijd verbonden met anderen, of we willen of niet

De beperkingen in de coronacrisis stuwden het gemis op. Gemis aan fysiek contact met familie, gemis aan samen sporten, of samen zingen in een koor. Geen bruiloft kunnen vieren met familie en vrienden. Geen verjaardag met een huis vol. Mag je dat dan onvrijheid noemen, vroeg Monic Slingerland zich af.

Verbondenheid

Vrijheid vanuit christelijk perspectief is altijd vrijheid in verbondenheid met de medemens en met God. Het is de Ander/ander die werkelijke vrijheid mogelijk maakt.
Wim Sanderse Grijpskerke

In de rij

Wij denken dat wij een keuzevrijheid hebben, maar we worden aan alle kanten gestuurd in deze consumptiemaatschappij. Daarom staan wij in de rij. Onder andere reclame, media en influencers doen hun stinkende best om ons gedrag te beïnvloeden. En wij maar denken dat we daar geheel door eigen keuze, uit vrije wil, voor de deur in de rij staan.
Wim Smits Mijdrecht

Voorbij fietsen

Is een bezoek aan de Ikea de ultieme vrijheid? Als je de lange rij ziet staan, voelt dat voor mij als een beperking van mijn vrijheid, maar in de keuze om me aan te sluiten ben ik natuurlijk vrij. Deze rijen, ook bij andere winkels, zijn sinds de coronacrisis een vertrouwd beeld geworden, en geven aan dat de mens zich goed kan aanpassen aan de omstandigheden. De ultieme vrijheid is voor mij dan ook om aan deze rijen voorbij te fietsen en terug te komen wanneer ze er niet meer zijn.
Joke van Overbruggen Nuenen

Kom je weer?

‘Wanneer kom je weer?’ Boos word ik als de vraag gesteld wordt. Hij staat symbool voor opdringerigheid en dwang. Ik hoor geen verlangen, ik hoor eigenbelang. Ik sta mezelf niet toe iemand anders deze vraag stellen, zelfs mijn dochter niet. Ik wil haar vrijlaten. Op haar komt dit onverschillig over, alsof het mij niet uitmaakt of ze nog komt. Ik denk dat ik vrij ben, maar opnieuw zit ik gevangen. Tot ik lees over Viktor Frankl die tijdens zijn gevangenschap in Auschwitz ontdekt dat hij vrij is om te kiezen hoe hij denkt en voelt, zelfs wanneer anderen dingen voor hem bepalen. Heel langzaam krijgt de vraag minder vat op mij. Ik leer dat ik zelf bepaal hoe ik erop reageer. Mijn dochter gaat morgen weer naar huis. Soms vraag ik het, soms niet. Daartussen te kunnen kiezen, dat betekent vrijheid voor mij.
Janneke van de Peut Veenendaal

Kloof

Mijn ultieme vrijheid is leven in een samenleving met gelijke kansen. In deze samenleving is er nu vrijheid voor wie geld heeft, goed onderwijs heeft gehad, een woning heeft geregeld en voldoende zorg heeft in­gekocht. Met deze vrijheid is er een kloof ontstaan tussen rijk en arm en zeker geen gelijke kansen.
Joke Rodrigues Pereira Amstelveen

Verscheurde vriendengroep

Mijn vriendengroep wordt verscheurd omdat enkele ‘corona-ontkenners’ gewoon met de trein reizen en hun kleinkinderen zien. Boodschappen doe ik met een wantrouwig oog op de medeklanten. Ik wil de regels van afstand verinnerlijken, en ze niet als een aantasting van mijn vrijheid zien. Ver wil ik gaan om de mensen te begrijpen, die zich niet aan de regels houden die voor jouw veiligheid van belang zijn. Ik wil mijn onbevangen vrijheid weer terugkrijgen. Het is een pijnlijk proces. Mijn vrijheid is zo nauw met de andere mens verbonden.
Jacqueline van Diejen Nijmegen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden