Vrijheid? Dat is optreden en bier

Bevrijdingsdag 2013: Miss Montreal feest erop los, maar is zich bewust van gebrachte offers

REPORTAGE | MARIJKE DE VRIES

GILZE-RIJEN/ASSEN - Een beetje 'wagenziek' maar met een grote glimlach stapt Sanne Hans (artiestennaam: Miss Montreal) in Assen uit de helikopter. In krap een uur vloog ze met de Cougar van defensie van vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant naar de Drentse hoofdstad. Daar opende de blonde zangeres gistermiddag het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Haar bassist Kobus Groen is na de eerste vlucht al door het dolle heen. "Dit is echt het leukste wat ik ooit heb gedaan. Echt zo vet. Ik wil zo'n ding voor m'n verjaardag", grapt hij.

Op veertien plaatsen waren gisteren bevrijdingsfestivals. Als 'ambassadeur van de vrijheid' vloog Miss Montreal het hele land door voor optredens, net als rapper Dio en de band Chef'Special. Zeker een miljoen mensen bezochten de gratis muziekfestivals, die sinds begin jaren negentig in alle provincies plaatsvinden op 5 mei.

'Vrijheid spreek je af', was dit jaar het overkoepelende thema en daar staan alle artiesten wel even bij stil. Zangeres Sanne Hans schreef voor de gelegenheid een speciaal bevrijdingslied dat ze opdraagt aan 'onze helden'. "Mijn opa, jouw opa, en de helden van nu", houdt ze het toegestroomde publiek voor. "Zoals de mannen van defensie, omdat ze heel veel doen waarvan wij niet weten."

Een mooi nummer, vinden Eline (12), Merle, Mariska, Megan en Tessa (allemaal 13) uit Assen. Ze zitten op het gras voor het hoofdpodium. De meiden - allemaal met haar tot op de schouders, gympies en hier een daar een blokjesbeugel - komen 'voor de gezelligheid en de sfeer'. Maar dat het niet zomaar een dag is, beseffen ze best. "Mensen hebben ons bevrijd, daar mag je ze elk jaar wel voor bedanken", zegt Eline. "Hier herdenken we het ein- de van de oorlog op een leuke manier."

Dat geldt niet voor alle bezoekers. Voor Mark (13) en Remco (15), die even verderop bij een muntjeskraam staan, is het 'een dag als alle andere'. Vandaag gaan ze 'gewoon een beetje muziek luisteren en in de zon hangen'. Dat lijkt iedereen wel te willen doen op Bevrijdingsdag. Verspreid over het festivalterrein zitten gezinnen te picknicken, spelen kleuters tikkertje en staan verliefde stelletjes te zoenen, terwijl twintigers en dertigers uit hun dak gaan op de muziek.

Ook dat is vrijheid, zegt Sanne Hans. "Vrijheid is dit: optreden, biertjes drinken." Een half uur vliegt voorbij en dat betekent dat het tijd is om te gaan. "Als ik dit nog vier keer achter elkaar moet doen, dan ben ik morgen gesloopt", hijgt ze. Ze grijpt haar spullen, vraagt om honing voor haar keel en weg is ze naar het volgende optreden in Groningen: zes minuten vliegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden