'Vrijgemaakte' gereformeerden: vrouwelijke dominee is prima

Beeld anp

Vrouwen moeten net als mannen predikant kunnen worden. Dat adviseert een speciale onderzoekscommissie aan de vrijgemaakt-gereformeerde kerken. Opmerkelijk, want het kerkverband is van oudsher fel gekant tegen vrouwen op de kansel.

De Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV) varen een orthodoxe koers, al zijn de scherpste randjes de afgelopen jaren verdwenen. Zo noemt de GKV zich niet langer de enige ware kerk en sturen meer leden hun kinderen naar scholen buiten de eigen 'zuil'. In 2009 telde het verband krap 125 duizend leden.

'Christenen in onze tijd zijn geroepen om het evangelie met kracht te verkondigen', schrijft de commissie die de afgelopen jaren onderzoek deed naar vrouwen in het ambt. 'Onnodige belemmeringen moeten vermeden worden.' De keuze om vrouwen wel of niet te laten preken is volgens de commissie 'geen leergeschil'. 'Evenmin is het gezag van Gods woord in het geding.'

De overtuiging dat vrouwen niet thuishoren op de kansel is wel bijbels gemotiveerd: het boek Timoteüs stelt dat een vrouw zich 'gehoorzaam en bescheiden' dient te laten onderwijzen. De schrijver staat niet toe 'dat ze zelf onderwijst of gezag over mannen heeft'.

Kerk wilde uitsluitsel over vrouwelijke dominee
Het advies moet een einde maken aan de verdeeldheid over het vraagstuk. De commissie handelde op gezag van de synode, het kerkelijk overlegorgaan. Die besloot twee jaar geleden dat er duidelijkheid moest komen. Overigens vindt de commissie niet alleen dat vrouwen dominee moeten kunnen worden; ook voor vrouwelijke ouderlingen en diakenen moet ruimte zijn.

In 2004 was de GKV nog kritisch over de Nederlands Gereformeerde Kerken, een verband dat zich van de GKV heeft afgesplitst. Sommige 'vrijgemaakten' hadden er grote moeite mee dat de 'Nederlands gereformeerden' hadden besloten om vrouwelijke dominees toe te staan, merkt het Nederlands Dagblad op. Het besluit zette de onderlinge verhoudingen destijds op scherp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden