Vrije verkoop contactlenzen ter discussie

BRUSSEL (ANP) - De vrije verkoop van contactlenzen via het internet staat ter discussie binnen de Europese Unie. Landen als Zweden, Ierland en Groot-Brittannië willen deze vrije verkoop aan banden leggen in de nieuwe Europese wet op de Medische Hulpmiddelen.

Net als in deze landen zouden lenzen alleen te krijgen mogen zijn na controle van een arts.

Europarlementslid Jules Maaten (VVD) spant zich tijdens onderhandelingen in om de vrije verkoop van lenzen via het internet te behouden, meldde hij zaterdag. ,,De praktijk in Nederland bewijst dat mensen zelf goed kunnen inschatten wat goed is voor hun ogen en welke sterkte ze moeten hebben'', aldus Maaten, onderhandelaar over het onderwerp namens de liberale fractie in het Europees Parlement.

Goedkoper

Nederlanders kunnen wel allerlei contactlenzen bestellen via sites als toplenzen.nl en budgetlens.nl. Zulke sites beweren veelal goedkoper te leveren dan gewone opticiëns. In het Europees Parlement tonen socialisten zich huiveriger voor de vrije verkoop via internet. Deze grote fractie voelt meer voor de werkwijze van de Zweden, Ierland en Britten.

Over de nieuwe Europese richtijn wordt momenteel onderhandeld tussen de EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Gesprekken vinden komende week plaats, maar lopen volgens Maaten daarna nog geruime tijd door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden