Vrije val Ajax krijgt ook een Europees vervolg

Aan de val van Ajax kwam gisteren geen einde, met een nieuw en ditmaal weer louter sportief dieptepunt. In de Arena werd een nederlaag geleden volgens een patroon dat daar al vaker, in de somberste seizoenen ook, te zien was.

De ondergang tegen Espanyol (0-2) vertroebelde weliswaar niet het uitzicht op de volgende ronde, maar een pijnlijke avond was het desondanks opnieuw. In het vijfde duel op rij zonder zege werden de tekortkomingen én de zielloosheid belicht van Ajax, dat zelfs alweer herinneringen oproept aan bijvoorbeeld het vermaledijde vorige seizoen. De ook in moreel opzicht bezoedelde naam werd ook gisteren besmeurd door een ogenschijnlijk radeloos team waarop coach Ten Cate de grip kwijt lijkt te zijn.

Dat het tumult van afgelopen zondag, toen de voor twee competitieduels geschorste Sneijder bij Sparta uit het veld werd gestuurd, ook in mentaal opzicht zijn sporen nalaat, toonde gisteren de afwezigheid van Perez. De Deen, die een week tevoren een grensrechter een racistisch scheldwoord had toegevoegd, bleek zich aangeslagen te hebben teruggetrokken. Hem hangt vanwege uniforme Fifa-reglementen een schorsing van minimaal vijf duels boven het hoofd.

Naast Perez ontbraken ook de geschorste Emanuelson en de geblesseerde Stam. Vooral dat Ajax zich zonder de laatste onsamenhangend en krachteloos toonde, gaf in hoge mate te denken. Al bij de komst van Stam kon de vraag worden gesteld of Ajax zonder hem niet weldra tot het weerloze peil van de voorgaande jaren zou afdalen. Nu de 34-jarige routinier de eerste tekenen van fysiek ongemak toont, leek het daar gisteren onmiskenbaar op.

Langzamerhand wellen zelfs de eerste herinneringen op aan het voorgaande duistere seizoen onder trainer Blind. Van het nieuwe elan dat zijn opvolger Ten Cate leek te brengen, is al enige weken niets meer te bespeuren. Het verval tekende zich ook gisteren af in het doodse eigen stadion, waarin de nummer veertien van Spanje zich doodgemoedereerd kon opstellen. Ajax presenteerde zich even zielloos als vorig jaar meestal en dit seizoen toch ook al herhaaldelijk het geval was.

Gerustgesteld door de twee eerdere zeges in de groepsfase spaarde Espanyol-trainer Valverde enkele basiskrachten, en desondanks nam zijn ploeg in de eerste helft met speels gemak de leiding. El Yaagoubi zette de bal in het slotgedeelte van de eerste helft vanaf de linkerflank voor en de geslepen spits Pandiani kopte ongehinderd in (0-1). Het gebrek aan verweer van Ajax was symptomatisch.

In offensief opzicht bewoog de ploeg zich bovendien als het ware op de tast over het veld. Rosales worstelde voort op de rechterflank, niet in staat tot het geven van één fatsoenlijke voorzet. De ver teruggevallen Gabri zocht naar houvast op een viermansmiddenveld dat nog twee zwakkere schakels had: Maduro en de dromerige Spanjaard Roger, wiens bijdrage in Amsterdam al bijna een half seizoen te verwaarlozen is.

Roger en de sjokkende Maduro konden halverwege in de kleedkamer achterblijven en later voegde Gabri zich bij hen. Coach Ten Cate riep Vertonghen, Mitea en De Mul op, onvolgroeide talenten met een blanco staat van dienst, waarmee al geen zicht op verbetering werd geboden. Het mocht ook daarom geen verbazing wekken dat spits Huntelaar, met de voor hem in de huidige fase ongepaste aanvoerdersband, ook de tweede helft in machteloosheid verscholen doorbracht. Espanyol volstond aan de overzijde met één doeltreffende uitbraak en een doelpunt van Corominas (0-2) – waar Huntelaar, sinds 22 oktober zonder treffer, de belichaming is van de vrije val van Ajax.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden