Vrije-uitloopkip moet haar hok in om vogelgriep

H5N8 | De ophokplicht voor pluimvee baart kippenboeren geen zorgen. Ze zijn blij dat 'er geleerd is van het verleden'.

In de laatste maanden van het jaar beginnen pluimveehouders wat onrustig op hun stoel te schuiven. Het is de periode van de vogeltrek. "En vaak is dat ook de periode van de vogelgriep", zegt Iris Odink-Schrijver van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Daarom zijn de kippenboeren blij dat staatssecretaris Martijn van Dam (landbouw) woensdag niet aarzelde en direct een ophokplicht afkondigde.

Deze week kwamen de eerste berichten binnen over tientallen dode watervogels, wat meestal een aanwijzing is dat de vogelgriep in Nederland is aangekomen. Onverwacht was het niet. De afgelopen weken kwamen al meldingen binnen uit Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Polen en Zwitserland. De vogels die daar werden gevonden bleken besmet te zijn met H5N8, een vogelgriepvirus.

"Pluimveehouders hebben daarom in deze periode liever dat hun kippen binnen lopen", zegt Odink-Schrijver. In het verleden duurde het haar vaak te lang voordat de hennen de hokken in moesten. "Er is geleerd van het verleden, zeker na de grote uitbraak in 2003. Door Van Dams besluit hebben de hennen nu geen contact met de wilde vogels. Dat geeft pluimveehouders een geruster gevoel."

Ophokken kan een probleem zijn voor boeren met vrije-uitloopkippen. Die kippen moeten naar buiten om ervoor te zorgen dat hun eieren hun label 'vrije uitloop' behouden. Pas als vrije-uitloopkippen langer dan twaalf weken binnen zitten, mogen hun eieren niet langer worden verkocht als uitloopeieren. Dan moeten de pluimveehouders hun eieren verkopen als scharrelei, wat minder geld oplevert.

Voor biologische eieren gelden andere regels. Ook kippen die deze eieren leggen moeten naar buiten, maar bij een ophokplicht is er geen termijn zoals bij vrije-uitloophennen. Wel moet in de stal geschikt materiaal zijn zodat kippen natuurlijk gedrag vertonen.

Over de uitloopkippen hoeven dierenliefhebbers zich ook geen zorgen te maken, zegt Odink-Schrijver. Althans, niet over haar uitloopkippen. "In de stallen is genoeg vertier met extra strobalen, graan en pikstenen."

Waar de dode watervogels deze week zijn gevonden en om hoeveel dieren het gaat, is niet bekend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wilde gisteren weinig kwijt over de vindplaatsen van de kadavers.

Bekend is wel dat er een tiental vogels rond Zeewolde in Flevoland is gevonden, zo'n tachtig bij Volendam en ongeveer tien bij de Gouwzee. Ook in Monnickendam werden dode dieren geruimd. Van deze vogels staat vast dat zij waren besmet met H5N8.

Vogelgriep is niet besmettelijk voor mensen. Pluimveehouders en ruimers hebben een kleine kans dat het virus bij hen toeslaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden