Vrije sluitingstijden horeca geen garantie tegen overlast

Van een onzer verslaggeefsters

amsterdam – Vrije sluitingstijden in de horeca zijn niet dé oplossing voor overlast. Gemeenten die hier al lang mee werken, hebben de laatste jaren extra maatregelen genomen om uitgaansoverlast tegen te gaan.

In Den Bosch gaan geluiden op om de sluitingstijden van de horeca vrij te geven. Als lichtend voorbeelden ziet de politie in Den Bosch de steden Utrecht, Den Haag, Nijmegen en Groningen, waar sluitingstijden al langer vrijgegeven zijn.

Juridisch beleidsmedewerker bij de politie Utrecht, Henny Ekelschot, stelt juist voor kritisch naar het beleid te kijken. De gemeente voerde na een proef van twee jaar de vrije sluitingstijden in 1989 officieel in. Door spreiding nam de overlast af, bleek uit evaluatie. Wanneer bars en discotheken niet allemaal tegelijk sluiten, ontstaat er ook geen geconcentreerde leegloop. Dat voorkomt irritaties en agressie onder het uitgaanspubliek.

„Maar sinds ’89 is het uitgaanspatroon natuurlijk verschoven. Jongeren gaan nu bijvoorbeeld pas om een uur of twaalf de stad in.” Kroegen die om twee uur sluiten roepen wellicht irritatie op bij de late stapper, maar het rekken van openingstijden leidt weer tot problemen door meer alcoholgebruik.

In Nijmegen zijn ze er in 2001 toe overgegaan om de vrije tijden in te perken, onder meer met zogenoemde ’venstertijden’. Die houden in dat er na vier uur ’s nachts geen nieuw publiek meer binnen mag. Ook kwam er meer politietoezicht in uitgaansgebieden en zorgde de gemeente voor meer strategische taxistandplaatsen. „De situatie in het uitgaanscentrum is sindsdien rustiger en overzichtelijker”, laat de gemeente Nijmegen weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden