Vrije keus in zorg krijgt prijskaartje

null Beeld anp
Beeld anp

Patiënten die naar een arts of ziekenhuis gaan waarmee hun verzekeraar geen contract heeft, moeten de rekening straks grotendeels of helemaal zelf betalen. Dat blijkt uit een brief die minister Schippers van volksgezondheid vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Wilfried van der Bles

Zorgverzekeraars krijgen daarmee een sterk wapen om hun verzekerden te stimuleren alleen gebruik te maken van gecontracteerde zorgaanbieders. Met de wijziging van de Zorgverzekeringswet die Schippers voor ogen staat, zijn verzekeraars straks niet meer verplicht tot een vergoeding als hun cliënten voor een behandeling elders kiezen.

De vrije artsenkeuze voor patiënten lijkt hiermee op de tocht te staan. Maar in een interview met Trouw ontkent de minister dat. De wetswijziging heeft namelijk alleen betrekking op zogeheten natura-verzekeringen. Patiënten gaan er dan mee akkoord alleen gebruik te maken van door de zorgverzekeraar geselecteerde en gecontracteerde zorg, in ruil voor een lagere premie.

Mensen die volledige keuzevrijheid willen, kunnen kiezen voor de duurdere 'restitutieverzekering'. Schippers: "De keuzevrijheid blijft overeind. Je kunt zelf kiezen welke verzekeringsvorm je neemt, de goedkopere of de duurdere. Bovendien kan je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders."

Schippers zal zorgverzekeraars wel verplichten om cliënten vóór het afsluiten van de verzekering duidelijk te maken met welke zorgaanbieders contracten zijn afgesloten. Zit het favoriete ziekenhuis daar niet bij, dan kan de cliënt in zee gaan met een verzekeraar die met dat ziekenhuis wel een contract heeft.

Nu is het nog zo dat mensen met een natura-verzekering recht hebben op een redelijke vergoeding, ook voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar dit ondermijnt volgens Schippers het zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars selectief inkopen tegen de scherpste prijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden