’Vrije geestelijk verzorger heeft de toekomst’

Naast de bestaande opleidingen tot geestelijk verzorger komt er in Amsterdam een nieuwe bij. Bedenkster Jonneke Bekkenkamp wil dat de ongebonden gv’er, nu nog zeldzaam, vrij baan krijgt.

Kerken hebben een te grote inbreng in de geestelijke verzorging, ook in algemene verpleeghuizen of gevangenissen, ook bij zorg aan niet-gelovigen, zegt Jonneke Bekkenkamp. De Amsterdamse bijbelwetenschapster presenteert zaterdag haar plannen voor een ’stagemogelijkheid geestelijk verzorging’ los van een kerkgenootschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Ze heeft al wat stageplaatsen geregeld, maar makkelijk ging dat niet. „Het hoofd van de dienst geestelijke verzorging van een groot algemeen ziekenhuis wist zich geen raad met mijn verzoek, hij kon zich weinig voorstellen bij een niet-gebonden stagiair. Het is een bolwerk en dat blijft het ook nog wel even.” Toch is ze optimistisch over de beroepsperspectieven voor de studenten die straks beginnen aan de opleiding. „Onze afgestudeerden zijn nooit werkloos geworden.”

De UvA heeft geen theologiestudie meer, wel ’religiestudies’. Bekkenkamp vindt dat daar óók een module ’geestelijke verzorging’ bij past. Probleem: de meeste instellingen houden vast aan een ’ambtelijke binding’ of ’zending’: een kerk, moskee of sjoel steunt de geestelijk verzorger.

Bekkenkamp vindt de huidige aanpak – gv’ers met ambtelijke binding – achterhaald. „De VGVZ is de verzuiling op herhaling: naast priesters en predikanten zitten er ook imams en humanisten in, maar het bolwerk blijft gesloten. Terwijl de helft van de Nederlanders helemaal geen levensbeschouwelijke binding heeft.”

Dat de VGVZ een beroepsregister wil opstellen – een toetsing voor de kwaliteit van gv’ers – is ’mooi’, zegt Bekkenkamp, „maar wie komen er in de club te zitten die die toetsing gaat uitvoeren? Dat zijn waarschijnlijk mensen die voorgedragen worden door de VGVZ. Zo houden ze hun monopolie in stand.”

De VGVZ laat weten dat de toetsingscommissie een onafhankelijk orgaan wordt.

De markt, vindt Bekkenkamp, moet open. En de UvA wil de markt bedienen met scholing die, heel modern, ook ondernemersvaardigheden omvat. Bekkenkamp: „Naast mijn werk op de universiteit heb ik ook een eigen bedrijfje. Dat loopt heel aardig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden