Vrij zacht weekend

Het einde van de winter lijkt dan toch in zicht te komen. Van nachtvorst is nauwelijks meer sprake en vanaf vandaag loopt de temperatuur vrijwel overal op tot in de dubbele cijfers. Dit alles hangt samen met de opbouw van een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee, dat zich geleidelijk uitbreidt richting Centraal-Europa. Daardoor ontstaat een zuidelijke stroming waarmee dit weekend zachtere lucht wordt aangevoerd.

Joralf Quist

Vandaag begint bewolkt. In het zuidoosten valt mogelijk wat lichte regen. Maar gedurende de dag klaart het op en laat de zon zich steeds vaker zien. Wel ontstaan er in de middag landinwaarts enkele onschuldige stapelwolken. De maxima liggen tussen 8 graden op de Wadden en 12 graden in Limburg. Daarbij staat een matige, in het noordelijk kustgebied vrij krachtige westenwind.

Vanavond en vannacht neemt vanuit het westen de hoge bewolking toe. Het koelt in het zuidwesten

dan ook niet verder af dan een graad of 4. In het noordoosten kan het onder een heldere hemel nog wel afkoelen tot waarden rond het vriespunt.

Morgen doet het weer lenteachtig aan, met gemiddeld 13 graden. In Limburg kan lokaal zelfs de 15 graden bereikt worden. Er is vooral in de ochtend nog ruimte voor de zon. Het oosten maakt daar de meeste kans op. In de middag neemt op nadering van een storing, de bewolking toe. Het blijft wel droog. Pas in de avond gaat het vanuit het westen licht regenen.

Ook zondag verloopt vrij zacht, met maxima rond 12 graden. In tegenstelling tot morgen is het weerbeeld grijs, bewolkt en trekt er gedurende de dag een regengebied over.

Na het weekend blijft het rustig en overwegend droog weer. Af en toe is er ruimte voor de zon en met temperaturen van gemiddeld 12 graden is het vrij zacht voor de tijd van het jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden