Vrij veel pret, weinig lering

Is directoire (damesonderbroekje) zo goed gespeld -- of moet de slot-e eraf? Twee van de drie BN’ers die woensdagavond in een nieuwe taalquiz van Teleac figureerden, lieten die e weg. En nummer drie, die goed zat, wist weer niet wat het woord betekent: „Heeft ’t iets met directeur te maken?”

Op dit soort voorvallen moet de educatieve omroep hebben gedoeld, toen hij volop humor in het spelletje ’De Taalmeester’ garandeerde. Minder bewaarheid werd, in de eerste twee afleveringen, de hoop op een hoog educatief gehalte.

Het zat hem niet in de vragen, ze waren kennelijk goeddeels afgestemd op een matig onderlegd publiek. Zo moesten de deelnemers spellen (april of April?); verborgen woorden opsporen (bijvoorbeeld drie boomnamen in een zinnetje als is ie pesterig?, wilde ik weten); uit ettelijke mogelijkheden de juiste betekenis kiezen van vaak simpele gezegden (de kat de bel aanbinden, in de olie zijn); en woorden opsommen die op een x eindigen (Asterix telde niet; dat heette ’geen woord’ te zijn). De finalisten wachtte een Boggle-opdracht: vorm uit een gegeven reeks letters zoveel mogelijk ’woorden’.

Van een educatieve omroep zou je vooral verhelderende uitleg verwachten bij kennelijk ondoorzichtige termen en uitdrukkingen. De man die voor het spelletje als vaste deskundige is ingehuurd, Jan Kuitenbrouwer, kan die ongetwijfeld ruimschoots verschaffen. Royale gelegenheid daartoe is hem tot dusverre niet gegund. Wel mocht hij een deelnemer die een boomnaam op een x liet eindigen, troosten met de vermoedelijk ter plekke verzonnen mededeling dat larix vroeger een gebruikelijke schrijfwijze was. (Van Dale kent sinds 1864 alleen lariks.)

Op TV5 verschijnt geregeld een taalprof die wel een minuut of vijf krijgt om één vraag van taalkundige aard helder en vrij grondig te beantwoorden. Zoiets zou in ’De Taalmeester’ waarschijnlijk te veel afbreuk doen aan de pret. Maar iets meer lering en wat minder vermaak zou een zich educatief noemende omroep niet misstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden