Vrij toegang van Polen per 1 januari onzeker

DEN HAAG (ANP) - De streefdatum van 1 januari 2007 om de grenzen volledig te openen voor werknemers uit Oost-Europese EU-landen heeft staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) moeten loslaten. Hij noemt een vrij verkeer op korte termijn wenselijk, maar kan niet garanderen dat alles op tijd is afgerond.

Dat blijkt uit een brief van die Van Hoof dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit vrees voor verdringing op onze arbeidsmarkt had een Kamermeerderheid eerder dit jaar maatregelen geëist tegen onder meer ontduiking van minimumloon en arbeidsvoorwaarden.

Volgens de staatssecretaris zijn al veel maatregelen genomen, maar is de precieze invulling nog niet afgerond. Zo moeten volgens hem nog ,,steviger afspraken'' gemaakt worden tussen werkgevers, vakbeweging en de overheid om te voorkomen dat cao-afspraken worden ontdoken met werknemers uit landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie.

Stapsgewijs

Van Hoof vreest dat de groei van de economie wordt afgeremd als er niet snel vrij verkeer van werknemers komt. ,,Het aantal vacatures neemt snel toe. Het blijkt echter dat een deel van de vacatures niet vervuld kan worden met Nederlands arbeidsaanbod. De arbeidsmigratie uit de nieuwe EU-lidstaten biedt werkgevers de kans om deze vacatures sneller op te vullen'', aldus de bewindsman.

De staatsecretaris wil daarom doorgaan met het stapsgewijs steeds makkelijker afgeven van werkvergunningen voor Polen. Dat heeft hij de afgelopen maanden al gedaan voor 23 sectoren en dat heeft volgens hem niet geleid tot verdringing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden