Vrij Nederland reorganiseert en wordt maandblad

Het logo van Vrij NederlandBeeld Tr

Het opinieweekblad Vrij Nederland wordt medio volgend jaar een maandblad. Door de vernieuwing gaat een aantal vaste banen verloren, meldt het tijdschrift op zijn website. Hoofdredacteur Frits van Exter legt per 1 januari zijn functie neer.

De hoofdredactie en de uitgever van Vrij Nederland (VN) hebben vandaag de medewerkers ingelicht. "De uitvoering van de plannen betekent helaas een vermindering van het aantal vaste arbeidsplaatsen op de redactie", aldus de mededeling op de website.

Hoofdredacteur Van Exter kon nog niet zeggen hoeveel arbeidsplaatsen er verloren gaan. De plannen moeten eerst nog langs de ondernemingsraad voordat er uiteindelijke knopen worden doorgehakt. "De redactie telt nu twintig fte's. We gaan van vier bladen per maand naar één. De reorganisatie zal fors zijn", reageerde hij.

Vrij Nederland heeft een oplage van 27.016 exemplaren, waarvan 26.310 betaald. Het blad bestaat 75 jaar en werd opgericht als verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog. De naam was geïnspireerd op verzetszender Radio Vrij Nederland. De hoogste oplage bereikte VN in 1978 met 117.165 exemplaren.

Oplage onder druk
Volgens hoofdredactie en uitgever Weekbladpers staat de exploitatie van het weekblad onder druk. "Door de hoge omloopsnelheid van nieuws en meningen is het abonnement op een weekblad minder vanzelfsprekend geworden voor jongere lezers, van wie velen al het gevoel hebben dat zij tijd tekort komen", zeggen zij op de website in een 'dienstmededeling'.

Opinieblad HP/De Tijd ging VN voor. In 2012 veranderde dit weekblad ook in een maandblad. In 1993 had HP/De Tijd een oplage van ruim 51.000 stuks, vorig jaar waren dat er bijna 21.000.

Vrij Nederland zegt te gaan vernieuwen "om zijn journalistieke ambities ook in de toekomst waar te kunnen maken". Niet alleen verschijnt het blad in het tweede kwartaal van 2016 maandelijks, ook de website verandert. Die wordt uitgebreid met dagelijkse opinies. Verder lanceert Vrij Nederland een multimediaal platform voor onderzoeksjournalistiek.

Groot vertrouwen
Van Exter, eerder hoofdredacteur van Trouw, vertrekt per 1 januari bij VN. "Dit is voor mij ook het moment om na meer dan zeven jaar afscheid te nemen. Ik heb het grootste vertrouwen in de toekomst van het vernieuwde VN, maar denk dat het goed is de verantwoordelijkheid daarvoor in handen te leggen van een opvolger", laat hij weten.

Adjunct-hoofdredacteur Robert van de Griend neemt zijn taken waar totdat een nieuwe hoofdredacteur is benoemd.

Hoofdredacteur van Vrij Nederland Frits van Exter.Beeld TR WCrone
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden