’Vrij Koerdistan’ jaagt Turken op de kast

door Erdal Balci

Turkije is woedend over kaarten van het Amerikaanse leger waarin het Midden-Oosten opnieuw wordt ingedeeld. Het land verliest grond aan een onafhankelijk Koerdistan, en aan Armenië.

,,Kijk dan wat er van Turkije overblijft, de helft van onze grond gaat verloren. Schandalig, schandalig...” De oude vrouw bestelt een thee in het restaurant. De restauranthouder komt bij haar staan. Samen onderzoeken ze in opgewonden toestand de landkaart die in de Turkse krant is afgedrukt. De restauranthouder windt er geen doekjes om: „Het leger moet ingrijpen. Een stevige staatsgreep maakt een einde aan al dit gedoe.”

Turken zijn van oudsher als de dood dat ze grond zullen verliezen aan de Koerden. Een angst die na het verlies van gebieden aan minderheden als de Grieken, Bulgaren en Arabieren (rond de vorige eeuwwisseling) nog steeds springlevend is. Nu Amerikaanse kolonels in korte tijd twee keer met een alternatieve landkaart op de proppen kwamen waar bijna een derde van Turkije verloren gaat aan ’Vrij Koerdistan’ lopen de gemoederen hoog op.

Na een gepensioneerde Amerikaanse officier was het zijn landgenoot kolonel Peter Faber die dezelfde kaart promootte, op een Navo-congres in Rome. De aanwezige Turkse officieren verlieten uit protest de zaal. De dag erna spraken alle Turkse kranten schande van de Amerikaanse officieren die ’erop los fantaseren’.

De herindeling van het Midden-Oosten komt erop neer dat Irak opgedeeld wordt in drie delen (Koerdistan, een soennitisch en een sjiitisch deel) en dat Turkije grond verliest aan Koerdistan en Armenië. De kaart was al langer in omloop in legerkringen in de Verenigde Staten. Het feit dat de landkaart op een Navo-bijeenkomst te voorschijn wordt gehaald, maakt dat de Turken nog nerveuzer worden dan ze al zijn als het gaat om grondverlies.

De Turkse autoriteiten hebben dan ook laten weten dat de Amerikanen met een excuus moeten komen. Maar de voorzitter van de Amerikaanse generale staf, Peter Pace, heeft slechts laten weten dat de betreffende kolonel namens zichzelf heeft gesproken en dat hij geen beleid van de VS vertegenwoordigt.

In de oorlog tegen de separatistische Koerdische PKK zijn meer dan dertigduizend mensen omgekomen in de laatste twintig jaar. Volgens deskundigen heeft Turkije meer dan honderd miljard dollar uitgegeven in de oorlog tegen de PKK. Grondverlies is uit den boze.

De oude vrouw in het restaurant: „Dit is allemaal het werk van de westerlingen. Ze smeden plannen om Turkije kapot te maken. Ik snap niet waarom we nog steeds achter de Europese Unie aan hollen. Het enige wat ze willen is Koerdistan stichten. Ik wou dat Atatürk nog leefde. Dan keken de westerlingen wel uit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden