Vrij baan voor een referendum over de donorwet

Minister Ollongren beantwoordde in rap tempo een lange lijst vragen, toch neemt de Eerste Kamer de tijd. Beeld ANP

De Eerste Kamer wil geen ‘wedstrijd’ tussen een referendum over de donorwet en afschaffing van het referendum.

Goed nieuws voor de pleitbezorgers van een referendum over orgaandonatie: bij genoeg handtekeningen hoeven zij niet te vrezen dat het referendum niet doorgaat omdat het instrument inmiddels is afgeschaft. De Eerste Kamer wil een dergelijk volksinitiatief niet blokkeren en verwacht pas na de donorcampagne over de intrekkingswet te stemmen.

VVD-senator Annemarie Jorritsma, voorzitter van de grootste fractie, nam gisteren de spanning weg. Het gaat nog zo lang duren voor de Eerste Kamer de knoop doorhakt over het intrekken van het referendum, dat website GeenStijl, dat een referendum over de donorwet wil, gewoon tot de deadline van 14 juni de benodigde 300.000 handtekeningen kan verzamelen. Lukt dat, dan komt het referendum er, aldus Jorritsma.

Daaruit blijkt dat de coalitiepartijen bewust de deur openzetten voor een laatste raadgevend referendum. Eerder werd nog rekening gehouden met de mogelijkheid dat de senaat de intrekkingswet snel zou behandelen, zodat een slotreferendum over een voor coalitiegenoot D66 zeer belangrijk en zwaarbevochten wetsvoorstel van de baan zou zijn. De snelheid waarmee minister Kajsa Ollongren (D66, binnenlandse zaken) vorige week een lange lijst vragen van senatoren over het afschaffen van het referendum beantwoordde, wees daarop.

Geen haast

De Eerste Kamer wil echter niet dat het beeld ontstaat van een ‘wedloop’ tussen de donorcampagne en de intrekkingswet. Dat zei SGP-senator Peter Schalk gisteren namens alle fractievoorzitters tijdens een procedurevergadering. “Dat lijkt mij voor het aanzien van de senaat niet goed.” Hoewel op papier nog niets vaststaat, is het vervolg volgens Schalk helder: “Ik denk dat we ons allemaal realiseren dat het niet verstandig zou zijn om vóór 14 juni te stemmen.”

Zou de Eerste Kamer zich wel haasten met het intrekken van het referendum, dan roepen de parlementariërs de discussie over zich af ‘wie de kiezer de pas heeft afgesneden’, aldus Schalk. “Ik ben heel erg voor het intrekken van de referendumwet, maar het moet wel netjes gebeuren. Ik wil niet dat de Eerste Kamer speelbal wordt van dit proces.” Zo kijken veel partijen in de Eerste Kamer er tegenaan.

Website GeenStijl reageerde gisteren verheugd op de coulante opstelling van de Eerste Kamer. “Goed nieuws! De bal ligt nu helemaal bij ons.” De site riep lezers op de referendumaanvraag te tekenen, of anderen daarvan te overtuigen. “Die 300.000, dat is het doel en dat kunnen we halen. Het heeft nog wél zin.” De teller op campagnewebsite Hartvoordemocratie.nl passeerde gisteravond de 75.000 steunbetuigingen.

Lees ook: Het kabinet maakt vaart met het afschaffen van het referendum

Minister Kajsa Ollongren zette de vaart erin en beantwoordde de vele vragen die de Eerste Kamer over de afschaffing van het raadgevend referendum had binnen korte tijd. Daarmee leken de kansen voor het houden van nog een referendum te verdampen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden