Vriesekoop vindt dat ze wordt genegeerd

De tafeltennisbond spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. ,,We zijn totaal overvallen door het succes van Li Jiao. We zijn blij met haar succes, maar de gevolgen zijn buitengewoon triest.” Die reactie is volgens de critici typerend voor het amateurisme binnen de bond.

AMSTERDAM - Li Jiao rammelt aan de deur naar de internationale top, maar wordt teruggeworpen door geklungel om haar heen. Bij de tafeltennismannen was de aanstelling van Danny Heister als speler/bondscoach zó omstreden en onlogisch dat nu ook zijn dubbelpartner Trinko Keen er geen heil meer in ziet en een belangrijke interland laat schieten.

,,Ik verbaas me nergens meer over”, zegt Bettine Vriesekoop over de nieuwste conflicten. ,,Het is bijna lachwekkend. Bij de mannen is onderhand niet meer te volgen wie er nu eigenlijk de baas is en bij de vrouwen... Ik ben de laatste Nederlander die ooit een groot toernooi heeft gewonnen.

Li had dat zondag zomaar kunnen evenaren. Daarvoor had alles moeten wijken. Alles! Maar door die afzegging hebben we ons internationaal volslagen belachelijk gemaakt.”

Vriesekoop lijkt met haar ervaring de aangewezen persoon om een rol van betekenis te spelen in het al jaren kwakkelende nationale tafeltennis. ,,Maar ze zijn blijkbaar te bang voor me. Er is angst voor kwaliteit. Ik ben niet de enige die wordt genegeerd. Ook Jan Vlieg, Paul Haldan en Henk van Spanje doet dit pijn. Ook zij willen zich best inspannen om iets voor hun sport te betekenen. Maar dan moet er wel eerst een flinke bezem door de bond. Dan moeten er eerst een paar van die klungels door de achterdeur naar buiten...”

,,Het doet mij allemaal pijn aan de oren en ogen”, zegt Jan Vlieg, bondscoach in de 'vette' jaren.

,,De bond mist expertise, het is klunzigheid troef.”

,,Er zijn in het tafeltennis twee wegen naar de top. De Chinezen beklimmen de ene. De andere weg wordt bewandeld door de Zweden, de Fransen en de Duitsers. Vroeger liepen wij achter hen aan. Zo hebben Van Spanje, Haldan en Vriesekoop hun successen behaald. Nu denken de nieuwe uitvindertjes bij de bond dat er wel 34 routes naar boven leiden. Ze veroorzaken de ene lawine na de andere ramp. Ze bouwen luchtkastelen op drijfzand”, aldus Vlieg.

,,De bond heeft geen smoel, geen goede ideeën, geen kennis en geen intelligentie. Ik mis alles. Ze werken wel hard hoor, maar dat is niet genoeg”, moppert Vlieg verder.

,,Ze hebben een topsportcommissie... Ik vind alles prima, maar noem dit alsjeblieft geen topsport. Als je zoveel onzin verkoopt, krijg je onzin als resultaten. Ze zouden zo dapper moeten zijn om hun bijdragen van NOCNSF terug te storten”, aldus de coach die Nederlandse teams vier keer naar het erepodium leidde, nog steeds betrokken is en dus recht van spreken heeft.

,,Er is te weinig respect voor wat wij in het verleden hebben bereikt. Ze zien niet in dat wij er destijds onze ziel en zaligheid instopten. Ze beschouwen ons liever als onruststokers, als ruziemakers. Natuurlijk maakte ik vaak ruzie. Maar kijk naar de resultaten. Nu bedenken ze lieve plannetjes die helemaal niets opleveren”, aldus Vlieg.

,,Het gaat niet om mij. Ik zeg niet dat ik de enige ben die het kan. Er zijn er heus wel meer. Maar daarvan zit er geen een bij de bond. En dat is het allerergste.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden