Vriesekoop gaat in tweede partij aan spanning ten onder

EINDHOVEN - Het wordt in ieder geval een afscheid in stijl voor Bettine Vriesekoop. Op de openingsdag van de Top Twaalf in Eindhoven won ze de eerste partij na een incident en verloor ze de tweede partij na een 12-6 voorsprong in de vijfde en beslissende game. Door de overwinning en de nederlaag behield Vriesekoop wel uitzicht op de halve finales.

In de partij tegen Asa Svensson deed zich een typisch Vriesekoop-incident voor. Bij 12-12 in de vierde game claimde de Zweedse het punt, omdat zij meende dat het balletje tegen het shirt van haar opponente kwam. Vriesekoop schudde van nee en kreeg het punt, tot woede van Svensson die een spuwende beweging naar coach Jan Vlieg maakte en de draad helemaal kwijt was. Het voorval deed terugdenken aan de Top Twaalf van 1993 in Kopenhagen, toen Vriesekoop in het duel tegen Svensson als enige een netservice zag. Ulf Carlsson, toen coach van Svensson, verklaarde later dat Vriesekoop 'al veertien jaar lang punten had gepikt en voor ellende had gezorgd in het tafeltennis. '. Later zwakte Carlsson, die nu de Zweedse mannen onder zijn hoede heeft, in een onderhoud met Vlieg die harde woorden af.

Vriesekoop ontkende dat de bal haar shirt had getoucheerd. Zij werd gedekt door Vlieg, die het voorval zelf niet had waargenomen, maar door Paul Haldan werd ingefluisterd dat het protest van Svensson op niets was gebaseerd. De oud-international had de televisiebeelden vertraagd afgedraaid en gezien dat Vriesekoop geen enkele blaam trof. Vlieg, als enige coach verpakt in een keurig pak: “Ik ben naar de coach van Svensson gegaan en die zei ook dat Svensson gewoon door had moeten spelen.” Zo restte de opluchting bij Vriesekoop na de 3-1 zege op Svensson. “Ik wist dat ik op de eerste dag in ieder geval een partij moest winnen.”

De tweede overwinning zat er niet in, hoewel Vriesekoop tegen Ottilia Badescu in de vijfde game met 12-6 voorkwam. Die stand had zij normaal gesproken naar de zege moeten voeren, maar een paar geluksballetjes van de Roemeense deden de spanning bij Vriesekoop weer hoog opladen. “Ik vond dat Badescu in de rallies veel sterker was. Daarom probeerde ik snel te scoren. Dat lukte niet, waardoor zij steeds beter in haar spel kwam.” Gevolg: een 3-2 nederlaag, die nog geen dramatische gevolgen heeft. Met Vivian Ellö, Irina Palina en Jie Schöpp als tegenstanders heeft Vriesekoop vandaag alles in eigen hand. “Ik merk wel dat ik alle zeilen moet bijstellen. De conditie is er nog wel, maar door een gebrek aan training gaat het soms te snel.”

Mirjam Hooman kon haar verwachtingen voor deze Top Twaalf, een of twee zeges in de poule of een 'superverrassing', nog niet waarmaken. De winnares van 1991 stond op de eerste dag voor twee lastige opgaven: de Russische verdedigster Elena Timina en de Duitse Olga Nemes. Hooman moet het hebben van de snelheid van het spel en tegen verdedigsters is dat een ongevaarlijk wapen. Ze ging de partij tegen Timina blanco in en kwam er met een 3-1 nederlaag uit. Na drie onbenutte gamepunten in de derde game (waarin de tijdregel in werking trad) wilde Hooman te geforceerd scoren en stelde ze zich te passief op als Timina serveerde.

Na die fysiek en mentaal moeilijke partij bleek Hooman niet in staat voor een 'superverrassing' te zorgen tegen Nemes. Pas eenmaal in haar hele carrière, in '89 tijdens de open Oostenrijkse, kreeg ze de Duitse op de knieen. Daarvoor en daarna was Hooman altijd kansloos tegen Nemes . Na een pak slaag van twee weken terug in de Bundesliga, hield Hooman de schade gisteren beperkt tot 3-1. Na twee nederlagen lijkt haar rol in Eindhoven over, hoewel Hooman al eerder (in Hannover en Arezzo) na twee 'nullen' de halve finales haalde.

Die kans lijkt ditmaal gering, mede door de aanwezigheid van Ni Xialian in haar groep. De voor Luxemburg spelende Chinese Top Twaalf-kampioene van vorig jaar is een voor Hooman nauwelijks te nemen veste. Hoewel niet alle naar Europa uitgeweken Chinezen te veel klasse hebben voor de 31-jarige Eindhovense. In de door haar gewonnen Top Twaalf van 1991 klopte ze op de openingsdag Tu Yong (Zwitserland) en Wang Xiaoming (Frankrijk). De afgelopen dagen dacht Hooman vaak terug aan dat toernooi. “Ik sloeg in de voorbereiding geen bal en ik had geen verwachtingen. Toch won ik en waarom zou dat nu niet kunnen?” Timina en Nemes gaven antwoord op die vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden