Vriendschapsbezoek aan Antillen is slecht getimed

Fractieleiders reizen in grimmig klimaat naar de West

Het bezoek aan de Antillen is officieel bedoeld om het wederzijds begrip te vergroten. Dat zal de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, die vandaag vertrekken, echter moeite kosten. Op de Antillen staat Nederland er slecht op.

De nieuwe staatkundige verhoudingen, die een jaar geleden van kracht werden, gaven hoop op een frisse start. Maar na twaalf maanden is veel van het optimisme verdwenen. Vooral op Curaçao broeit het. En op andere eilanden voelt men weinig voor bepaalde onderdelen van de Nederlandse wetgeving.

Het gebruik wil dat de fractievoorzitters één keer in de twee jaar met elkaar op reis gaan. Dit jaar doen ze, zoals altijd eens in de vier jaar, de Antillen aan. Het zijn meestal ontspannen en vriendelijke reizen, maar uit een oogpunt van vriendelijkheid is deze reis slecht getimed.

Vooral de verhouding tussen Curaçao en Nederland dreigt voor langere tijd ernstig verstoord te worden. Al maanden beschuldigen premier Schotte van Curaçao en de president van de nieuwe centrale bank van Curaçao, Tromp, elkaar van corruptie. Op verzoek van minister Donner van binnenlandse zaken deed voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller daarnaar op het eiland onderzoek. Hij concludeerde dat er alle reden is voor de staten van Curaçao de beschuldigingen uit te zoeken, maar zijn rapport werd weggezet als ongewenste inmenging en typisch Nederlandse betutteling.

De zaak escaleerde deze weken na het uitlekken op Curaçao van de notulen van de Rijksministerraad. Daaruit blijkt dat de raad de conclusies van Donner heeft overgenomen en dat Nederland desnoods zal ingrijpen.

Gisteren, een week voor hij de Nederlandse fractievoorzitters zal ontmoeten, gooide Schotte olie op het vuur door het rapport-Rosenmöller weg te zetten als geroddel. Volgens het Antilliaans Dagblad wil Schotte Rosenmöller laten vervolgen voor schending van de wettelijke geheimhoudingsplicht.

Of de Nederlandse fractievoorzitters Schotte tot andere gedachten zullen brengen, dan wel de autoriteiten op Sint Maarten en Bonaire, waar ook corruptieschandalen spelen, tot meer actie kunnen aansporen valt te betwijfelen. Nederland wordt weer als bemoeial gezien en niet als het grote moederland dat genereus de staatsschuld verlichtte.

Op alle zes eilanden komt daar de economische malaise bij. Een jaar geleden werd de Antilliaanse gulden opgegeven en kwam de Amerikaanse dollar ervoor in de plaats. Het heeft de economische problemen op de Antillen slechts vergroot.

In de drie overzeese Nederlandse 'gemeenten' Saba, Bonaire en Sint Eustatius zullen de fractievoorzitters potentiële kiezers tegenkomen. Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen kunnen ook de bewoners van die eilanden daarvoor hun stem uitbrengen. Vooralsnog, zo voorspelde het Antilliaanse Kamerlid van de ChristenUnie, Ortega die deze zomer op de drie eilanden was, zullen de fractievoorzitters met spandoeken worden begroet. De beloofde verbeteringen in de gezondheidszorg stagneren, Nederland krijgt het verwijt de eigen typische cultuur te negeren en tot overmaat van ramp moeten Antillen het homohuwelijk wettelijk toestaan.

De fractievoorzitters keren voortijdig terug: volgende week zaterdag wacht het Kamerdebat over de euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden