'Vriendjespolitiek onacceptabel'

Hans Spekman pakt zelfverrijking binnen PvdA aan

PvdA-voorzitter Hans Spekman gaat binnen zijn partij een keiharde strijd aan tegen PvdA-politici en bestuurders in raden van commissarissen en raden van toezicht die zich niet integer gedragen, aan vriendjespolitiek doen of zichzelf verijken. Er komt daartoe een Commissie Integriteit onder leiding van Herman Tjeenk Willink, oud-vicepresident van de Raad van State, die gaat toezien op het gedrag van PvdA-politici. Eerst gaat een werkgroep de partijstatuten en de bestaande Erecode 'ideologisch aanscherpen'.

Spekman kondigt dit aan in een interview in het weekblad Vrij Nederland. PvdA'ers moeten volgens hem partijgenoten durven aanspreken als zij zich schuldig maken aan vriendjespolitiek of zakkenvullerij. "Als dat niet helpt, moeten we mensen die zich misdragen uitsluiten van vertegenwoordigende functies namens de PvdA. In het uiterste geval moeten ze worden geroyeerd", zegt Spekman.

Een aantal (voormalige) partijgenoten krijgt er flink van langs. Zoals Eveline Herfkens, oud-minister van ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet-Kok. Als VN-functionaris incasseerde zij drie ton dollar aan huursubsidie van het ministerie van buitenlandse zaken voor een duur appartement in New York.

Spekman: "Ja, voor zulk gedrag schaam ik me kapot. De belastingbetaler moest opdraaien voor haar dure flatje. Dat ging alle perken te buiten. Ik heb het laten uitzoeken en inmiddels is ze geen lid meer. Daar ben ik blij mee. Wat zij deed, was zelfverrijking van de ergste soort."

Spekman heeft ook laten uitzoeken of Erik Staal, voormalig directeur van woningcorporatie Vestia, lid is van de partij. Die liet Vestia achter met een miljardenschuld en vertrok zelf met 3,5 miljoen euro naar Bonaire. Staal blijkt niet ingeschreven. "Als hij wel lid was geweest, had ik geen moment geaarzeld om hem te royeren," aldus Spekman.

Het PvdA-echtpaar Peter Noordanus en Susan Baart moet het eveneens ontgelden. Hij is burgemeester van Tilburg en voormalig president-commissaris van Vestia. Zij, oud-woordvoerder van de PvdA-fractie, is net teruggetreden als toezichthouder bij Vestia. Aan zelfverrijking hebben zij zich niet schuldig gemaakt en dus vindt Spekman een royement te ver gaan. "Ik verwijt hun wel dat ze niet kritisch genoeg toezicht hebben gehouden op de handel en wandel van Staal, die in zijn eentje de raad van bestuur vormde."

Hij wrijft Baart aan dat ze ten koste van de huurders een blinde vlek had voor de ingewikkelde derivatenhandel van Staal. "Dat niet door de beugel." 'Onuitstaanbaar' noemt Spekman het dat oud-premier Wim Kok en oud-minister Jacques Wallage als commissarissen bij PostNL akkoord gingen met flinke bonussen voor de directie, terwijl er postbodes ontslagen werden.

Spekman spreekt zich in het interview uit voor een kabinet van PvdA, SP en CDA.

Royement bij wangedrag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden