Vriendin van Oranje, vriendin van Philips

Speelt het Nederlands elftal, dan is bijna de helft van de tv-kijkers (49 procent) vrouw. Met dit gegeven in de hand wierp Philips zich op een nieuwe doelgroep voor ladyshaves, koffiezetapparaten en broodroosters: de vrouwelijke voetbalsupporter. De elektronicagigant bombardeerde een kennelijk willekeurige vrouwenvoetbalclub tot 'Vriendinnen van Oranje'. Deze vrouwen zitten nu bij elke wedstrijd van het Nederlands elftal en hebben slechts één taak: enthousiast zijn.

Karin Brink is een van de speelsters van SC Klarenbeek, de 'harde kern' van de Vriendinnen van Oranje. De ploeg werd onlangs derde in de eerste klasse van het landelijk vrouwenvoetbal. Als liefhebber vindt ze het allang best dat bij elke wedstrijd van het Nederlands elftal een bus haar thuis komt ophalen en na de wedstrijd weer terugbrengt. De speelsters van SC Klarenbeek krijgen steeds vijftig toegangskaarten van de sponsor. Zo kunnen zij nog meer 'vriendinnen' meenemen. Philips probeert niet alleen in stadions nieuwe 'supporters' te werven. Ook in vrouwenbladen en winkelketens wordt jacht gemaakt op potentiële vriendinnen.

Oranje regenjacks met de opdruk 'Vriendinnen van Oranje', dito baseballcaps en sjaaltjes behoren tot de standaarduitrusting. Omdat ze zijn ingehuurd om sfeer te maken, ontbreken ook de nodige toeters en bellen niet. De meest enthousiaste vriendinnen mogen een enorme letter vasthouden. Telkens wanneer zij het daarvoor afgesproken signaal krijgen, houden zij hun visitekaartje in de lucht.

De geldschieter spaart kosten noch moeite om een 'Philips-gevoel' te creëren bij de vrouwen. Wanneer het Europees Kampioenschap begint, wil het bedrijf 60000 vriendinnen hebben. Met 10000 vrouwen in het bestand heeft het concern het doel nog lang niet bereikt. Om het sponsorproject meer gezicht te geven is Monique Rijkaard aangetrokken als ambassadrice. Brink vertelt dat de vrouw van coach Frank Rijkaard al een keer tussen hen op de tribunes heeft gezeten. ,,Normaal zit zij in de vip-loge.''

Voor zover Brink weet, is geen enkele spelersvrouw lid van de 'Vriendinnen van Oranje'. Zij lopen dan wel het speciale Vriendin van Oranje-tijdschrift met een voorwoord van Monique Rijkaard mis. Ook wordt daarin een vrouwenelftal uitgelicht, naast een reportage van de vriendinnen die ergens op kosten van Philips een dag zijn 'losgelaten'. Brink: ,,Nu we Vriendinnen van Oranje zijn, gaan we een aantal dagen naar Zwitserland waar het Nederlands elftal nog twee oefenwedstrijden speelt. Daarvoor was ons jaarlijks uitje een dag op stap in Gramsbergen.''

Of een wedstrijd nu goed of slecht is, de vriendinnen moeten de sfeer in het stadion erin zien te houden. Ze worden daarbij ondersteund door een feestband uit Sint-Michielsgestel. Telkens als de spelers de bal veroveren, zet het orkest een nieuwe meezinger in. Mannen in driedelig pak marcheren door het vak en houden de vrolijke bende nauwlettend in de gaten. Zij zijn speciaal ingehuurd om toe te zien op het enthousiasme van de vriendinnen. Ook coördineren zij de waves en laten zij een enorm spandoek over het vak 'rollen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden