Vrienden over de grens

De Belgische sociaal-democratische leider Steve Stevaert, burgemeester van Hasselt, is de nieuwe buitenlandse vriend van de PvdA-top. Tony Blair, wiens jongste zoon Leo in 1999 nog op schoot zat bij Wim Kok, wordt sinds de Golfoorlog even niet meer uitgenodigd. PvdA-leider Wouter Bos haalde dit keer de populaire oud-kroegbaas naar het beraad dat de fractie het afgelopen weekeinde op de hei hield ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Stevaert zei in een anderhalf uur durend smeuïg, humoristisch betoog wat Bos graag wilde horen: populisme in de politiek is niet altijd vies. De lijfspreuk van de Belg: ,,Het socialisme zal gezellig zijn of het zal niet zijn.''

Redactie: Hans Goslinga en Maaike van Houten en Teun Lagas

Met trots draagt Stevaert zijn bijnaam, 'De Rode Populist'. De Nederlandse PvdA van Wouter Bos moet zich volgens hem de komende tijd vooral op het eigen gedachtegoed concentreren, minder op de fouten van andere partijen. Want uit zijn horecatijd herinnert Stevaert zich dat je een café niet vol krijgt door alleen maar af te geven op andere cafés.

Wouter Bos bracht de nieuwe sociaal-democratische gezelligheid direct in praktijk. Hij sloot zijn toespraak af met de onthulling dat hij het komend jaar vader wordt. Hij is in dezelfde maand, januari, uitgerekend als kroonprins Willem-Alexander. Nu wordt Steve Stevaert omarmd als de interessante vriend, aan wie de PvdA zich graag spiegelt en die niet te beroerd is de Nederlandse vrienden wat steun te geven. Dat hebben we vaker gezien.

De tien bekendste internationale vrienden, met wie Nederlandse politici graag goede sier maakten:

1 Tony Blair (Wim Kok)

2 Mario Soares (Joop den Uyl)

3 Madeleine Albright (Jozias van Aartsen)

4 Lula (Jan Marijnissen)

5 Rudolf Scharping (Frank de Grave)

6 Melina Mercouri (Elco Brinkman)

7 Wilfried Martens (Ruud Lubbers)

8 Steve Biko (Jan Nico Scholten)

9 Gro Harlem Brundtland

(Eveline Herfkens)

10 Steve Stevaert (Wouter Bos)

Zulke 'vriendschappen' bestaan dus niet alleen tussen politici van gelijke politieke kleur; kijk naar de goede relatie destijds tussen de VVD'er De Grave en SPD-minister van defensie Scharping. Marijnissen omarmt gretig de Braziliaanse president Lula, als een man die 'ook zijn school niet afmaakte en in de metaal zijn geld verdiende'. Brinkman was eind jaren zeventig zeer onder de indruk van zijn ravissante Griekse collega-minister van cultuur Melina Mercouri. Zij wist hem goed te paaien: ,,Uw minister Brinkman, zo jong en zo charmant.''

Het hete zomerreces leverde toch nog enkele pikante uitspraken op van Haagse (oud-)politici. Voor de thuis gekomen vakantiegangers.

De tien belangwekkendste citaten uit de zomer van 2003:

1. 'Alle religies zijn me te seksistisch. Er is geen enkele vrouw te bekennen in het rijtje profeten en helden.' (GroenLinks-kamerlid Evelien Tonkens)

2. 'Het is een heel vervelende rekenfout.' (Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen, over Schiphol)

3. 'Het oprekken van geluidsnormen zou heel ongeloofwaardig zijn.' (Oud-minister Tineke Netelenbos, over Schiphol)

4. 'Als de Nederlandse militairen in problemen zijn, kunnen zij rekenen op de Engelsen.' (Minister Kamp van defensie, over Zuid-Irak)

5. 'Ik ben al achttien jaar openlijk homoseksueel en binnen mijn partij zijn er nooit problemen geweest. Ik ben en blijf katholiek.' (CDA-kamerlid Ger Koopmans, bij zijn huwelijk, dat het zonder de zegen van de paus moet doen)

6. 'Deze keer dacht ik: laat ik het nuttige met het aangename combineren.' (PvdA-kamerlid Co Verdaas, over het gratis Rolling Stones-kaartje dat hij kreeg)

7. 'Sociaal-conservatief is voor het CDA geen valse reclameleus.' (CDA-senator Dölle)

8. 'Of men het leuk vindt of niet, verkiezingen worden tegenwoordig gewonnen of verloren op televisie.' (Loek Hermans, in zijn plan voor een scherpere VVD-verkiezingscampagne)

9. 'Ik was toen nog in een gemoedstoestand niet te kunnen geloven dat onder het oog van het Israëlische leger zulke gruweldaden zouden gebeuren als later zijn gebleken.' (Oud-premier Dries van Agt, over zijn vroegere pro-Israëlische opstelling)

10. 'Het heeft voor mij niets te maken met gepikeerdheid.' (VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen, toen hij overwoog niet naar de Antillen af te reizen.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden