'Vrienden en familie geven zin aan leven'

Tess Brink
"Zondag is voor mij een dag als alle andere. Ik zie niet echt een verschil met andere dagen. Mijn leven bestaat uit studeren, werken en met vrienden de stad in. Ook op zondag.

Baantjes liggen niet voor het oprapen in Utrecht. Ook niet voor studenten. Ik heb veel moeten solliciteren voordat ik ergens aan de slag kon. Ik zag dat Albert Heijn mensen nodig had en toen heb ik meteen gereageerd, maar ik zou net zo goed een restaurant of een café kunnen werken. Ik kende deze Albert Heijn omdat ik er vaak boodschappen deed.

Zaterdagavond ga ik vaak de stad in, meestal met vrienden van mijn studie. Rond een uur of elf verzamelen we. We gaan naar Tivoli of naar Havana om te dansen of gewoon een beetje te praten met elkaar. Meestal tot een uur of vier in de ochtend. Als ik moet werken, zorg ik dat ik eerder thuis ben. Ik drink niet of nauwelijks, dus daar heb ik de volgende dag geen last van.

Zondag sta ik rond half negen op. Ik maak koffie voor mijzelf en neem een boterham met wat er maar in huis is. Rond tien voor tien ben ik op mijn werk. Ik doe mijn Albert Heijn-blouseje aan en ga achter de kassa zitten. Heel soms staan er dan al mensen voor deur te wachten tot we open gaan, maar meestal is het heel stil. We zijn op zondagochtend met zijn drieën, twee caissières en een teamleider die achter de counter staat.

's Ochtends komen vooral de gezinnen en de ouderen hun boodschappen doen, studenten zie je pas in de loop van de middag. Dan ben ik wel eens jaloers. Die hebben lekker kunnen uitslapen. Klanten kopen op zondag niet iets speciaals ofzo. Meestal kleine dingen, die ze op zaterdag zijn vergeten te halen. Ik verdien ongeveer twaalf euro per uur, dat is het dubbele van wat je op andere dagen krijgt. Op een zondag verdien ik zo'n 45 euro. Vergeleken met andere baantjes is dat absoluut goed. Het is geen zwaar werk, wel een beetje eentonig. Maar het is toch ook wel weer afwisselend door al die verschillende mensen die je voor je neus krijgt. Van het geld dat ik bij Albert Heijn verdien, wil ik gaan reizen. Lekker naar Spanje. Ik ben net nog in Madrid geweest. Reizen is mijn grote passie. Over vijf jaar hoop ik in het buitenland te zitten.

Mijn dienst duurt tot half twee. Wat ik dan ga doen, hangt een beetje van mijn schoolweek af. Als ik het druk heb, ga ik naar huis om te studeren. Ik wil mijn studie goed doen. Gewoon voldoendes halen en niet afhankelijk zijn van herkansingen. Eerst maak ik een kop koffie en dan ga ik aan mijn tafel zitten. Het liefst studeer ik in stilte, maar er is altijd wel een huisgenoot die muziek op heeft staan. Daar kan ik me gelukkig goed voor afsluiten. Mijn telefoon ligt naast mij en dat zorgt wel voor afleiding, want je gaat dan toch snel sms'en of whatsappen met vrienden. Ik leg hem dan terug op tafel en zeg tegen mezelf: nu ga je leren. Dat gaat goed. Het studentenleven is niet echt druk. Ik moet veel leren, maar heb genoeg tijd om leuke dingen te doen.

Als ik het rustig heb op school en niet hoef te studeren, ga ik wat drinken met mijn vrienden in de stad of we gaan bij iemand thuis een film kijken. Gewoon gezellig bij elkaar zitten, iets lekkers koken.

Ik kom uit Limburg. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik klein was. Ik heb dus eigenlijk twee huizen. Als ik in het weekend naar huis ga, begin ik bij mijn vader in Sittard en ga dan op zaterdag naar mijn moeder die in Geleen woont. Dan is het gewoon lekker niks doen en een beetje thuis hangen. Het leuke aan Geleen is dat het vertrouwd is: ik ken er veel mensen. Op zondagmiddag gaan we nog wel eens naar een stad toe waar de winkels open zijn. Lekker shoppen.

Mijn ouders hebben mij meegegeven vooral mezelf te blijven en voor mijn dromen te gaan. Ik ben katholiek opgevoed en heb ook mijn eerste communie gedaan, maar we gingen op zondag niet naar de kerk. Op vakantie loop ik nog wel eens een kerk in. Voor de rest is het allemaal ver weg. Mijn vrienden en familie geven zin aan mijn leven, niet een of ander geloof of zo."

Wie is Tess Brink?
De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Tess Brink (19) studeert Spaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en werkt 's avonds en in het weekend bij het Albert Heijn filiaal in de Twijnstraat, midden in het centrum van Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden