'Vrienden' botsen over bouw van dorpen

Israëlische premier Netanjahoe krijgt lof en vermaningen tijdens bezoek aan politiek Den Haag

Israël en Nederland halen de vriendschapsbanden aan, maar Israël moet wel de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever staken. Dat kreeg de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe gisteren van Kamerleden en minister-president Mark Rutte te horen bij zijn bezoek aan Den Haag.

Voorafgaand aan het gesprek met de Kamercommissie voor buitenlandse zaken - waarvoor de Israëlische premier meer tijd nam dan gepland - reikte hij een onderscheiding uit aan de Nederlandse verzetsstrijder en oud-fractievoorzitter van het CDA Johan van Hulst, die in de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen redde. Op Netanjahoe's schertsende vraag of hij hem wilde steunen in het gesprek met de Kamercommissie ging Van Hulst niet in.

Na zijn bezoek aan het Binnenhof toog de Israëlische premier naar het Catshuis voor een lunch met minister-president Mark Rutte en een ontmoeting met de ministers Uri Rosenthal (buitenlandse zaken) en Maxime Verhagen (economische zaken). De twee regeringsleiders spraken af dat er een Nederlands-Israëlitische samenwerkingsraad komt met als doel de economische samenwerking tussen beide landen te intensiveren.

Rutte liet zich echter kritisch uit over het verloop van het vredesproces tussen Israël en Palestina. Hij pleitte voor een tweestaten-oplossing en zei dat het stoppen van de uitbreiding van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever de onderhandelingen tussen de twee landen "extreem goed" zou doen.

Ruttes partijgenoot, Tweede Kamerlid Han ten Broeke, heeft in het gesprek met de Israëlische regeringsleider dezelfde kritiek geuit. "De nederzettingen zijn in het onderhandelingsproces een obstakel dat moet worden weggenomen," zei hij. Maar Ten Broeke complimenteerde Netanjahoe ook: tussen al het rumoer in de omringende Arabische landen is Israël, zo zegt hij, "een voorbeeld van democratie". Bovendien heeft de Israëlische premier afgezien van het punt van de nederzettingen zijn bereidwilligheid om met de Palestijnen te onderhandelen op alle mogelijke manieren getoond, stelt Ten Broeke. Hij benadrukt dat er sprake is van een vriendschapsrelatie tussen Nederland en Israël.

Dat ontkent D66-leider Alexander Pechtold niet. Maar de opstelling van de Nederlandse regering in het Israëlisch-Palestijnse conflict is niet evenwichtig, vindt hij. De rol van de PVV, die tegen een tweestaten-oplossing is, is daarin volgens Pechtold evident. De PVV gaf aan dat het gesprek tussen de Kamercommissie en Netanjahoe een besloten karakter had en wilde geen commentaar geven op de ontmoeting.

Kritisch op Netanjahoe was ook SP'er Harry van Bommel. Volgens Van Bommel probeerde de premier de blokkades vredesonderhandelingen ten onrechte te bagatelliseren.

Bijna alle Kamerleden die aanwezig waren bij de ontmoeting met Netanjahoe noemden het een open gesprek. De nucleaire dreiging van Iran stond daarin centraal. Maar om aan Iran weerstand te kunnen bieden is het van belang dat Israël bondgenoten heeft en in het vredesproces met Palestina niemand tegen zich in het harnas jaagt, stelde een meerderheid van de Kamerleden. Op de PVV en de SGP na hebben alle Kamerfracties kritiek geuit op Israëls nederzettingenbeleid.

Behalve aan de Eerste en Tweede Kamer en aan de minister-president bracht Netanjahoe gisteren een bezoek aan koningin Beatrix op Paleis Den Bosch. Woensdagavond hield de Israëlische premier al een toespraak in de Portugese Synagoge in Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden