Vriendelijk na plensregens

Een frontale storing heeft de plantjes gisteren rijkelijk besproeid: in Uitgeest (N-H) werd 40 mm opgevangen. Bovendien kwam het in de zuidelijke helft van het land tot hevig onweer. In Axel brandde na blikseminslag een woning deels uit en medewerker Jan van Zwam uit Boven Leeuwen zag na een voltreffer zijn weerstation in rook opgaan.

Dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied verloopt de dag van de zonnewende (vanmiddag om 15.24 uur staat de zon boven de Kreeftskeerkring), vriendelijk. Tot in de middag is er geregeld zon en beweegt het kwik zich naar maximaal 21-220. Later komt er vooral in het noorden en noordwesten meer bewolking en weldra neemt ook de kans op wat regen of een bui toe. De wind waait overwegend uit het zuidwesten en is zwak tot matig van sterkte.

In het weekeinde staat boven onze streken een zuidwestelijke hoogtestroming. Een frontaal systeem bevindt zich gedurende het komende etmaal evenwijdig aan de hoogtestroming. Om die reden is het morgen meer bewolkt dan zonnig, met later kans op plaatselijk enige regen of een bui. De temperatuur bereikt waarden tussen 19 en 220, in het zuidoosten wat hoger en de zuidwestenwind wordt aan zee krachtig. Zondag is er een buienkans maar ook de zon laat zich zien en de temperatuur stijgt naar 19-200.

In de eerste helft van volgende week verandert er niet zoveel, later zou het wat verder kunnen afkoelen doordat tussen een hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden en een depressie boven Scandinavië de wind uit noordelijke richtingen gaat waaien.

Een dag of wat geleden zag het er naar uit dat de regens voornamelijk in het binnenland zouden vallen, gisteren stortregende het dus ook in het westen met 40 mm in Uitgeest. Nummer twee was Limbricht bij Sittard met 37 mm waarvan meer dan 20 mm in 20 minuten: tussen 5.20 en 5.40 uur. Verder in Vlijmen 32, Harderwijk 31 mm, Bilthoven 30 (maandsom circa 100 mm), Amsterdam-Watergraafsmeer 25, Edam 22 en Apeldoorn en Ouderkerk a/d Amstel 21 mm. In het Limburgse kwam de zon nog even tevoorschijn en werd het in Hoensbroek in warme continentale lucht nog even 22,60. Ad Vermaas uit Hoogeveen berichtte dat de topper van dinsdag op het KNMI station Arcen, 34,70, een nieuw landelijk decaderecord voor juni is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden